K3 DPX Mainframe – äänentoisto ojennukseen

|
Image
   K3 DPX Mainframe on PA-järjestelmän hallintaan tarkoitettu ohjelmoitava digitaaliprosessori, jonka avulla voi huolehtia taajuuskorjauksesta, dynamiikan työstöstä tai viivelinjan syöttämisestä. Laite toimii joko stereomuodossa tai kahtena erillisenä monoyksikkönä.

Nimensä mukaisesti kyseessä on kehys, jonka sisuksiin voi koota tarpeiden mukaisen ja kukkaron mittaisen yhdistelmän DSP-toimintoja, joita kutsutaan moduuleiksi. Testissä käväisseen yksilön sisuksiin oli asennettu sen verran hevosvoimia, että verme hallitsi taajuuskorjauksen ja kompressoinnin yksittäisinä toimintoina, mutta ei vielä niiden yhdistelmää. Viiveosastoa ei kokeillussa yksilössä ollut.

Vakioversiossa on balansoidut analogitulot ja lähdöt, joiden rinnalle voi lisävarusteena hankkia digitaaliset AES/EBU-väylät omine Word Clock -liitäntöineen. Analogiliitäntöjä käytettäessä DPX Mainframe kääntää signaalit digitaalisiksi 20-bittisillä muuntimilla ja laitteen sisäinen prosessi toimii 24-bittisen tiedon turvin. Tietojen siirtelyä ja ohjausta varten takalevystä löytyvät myös MIDI- ja D-liittimet.

Mainframen taajuuskorjain on pohjimmiltaan 30-alueinen graafinen malli, mutta kun jokaisella kaistalla on kuitenkin voimakkuudensäädön lisäksi myös Q-arvon asetus eli vaikutuskaistan leveys, sekä jonkin verran liikkumavaraa myös vaikutustaajuuden suhteen, voidaan kenties puhua pikemminkin 30-alueisesta parametrisesta korjaimesta.

Korjaimen käyttö on helppoa ja melkoisen pitkään taustavalaistuun nestekidenäyttöön saa karkean visuaalisen hahmon kulloisestakin asetuskokoelmasta. Tarkemman selon asioista saa vilkaisemalla kunkin taajuuden tietoja yksityiskohtaisina numeroarvoina.

Enimmäiskorostus tai -vaimennus on 12 desibeliä kullakin kaistalla ja Q-arvon valinta tapahtuu haarukassa 0,5-10. Mikäli yhden korjainyksiön teho ei tunnu puraisevan, voi useampia yksiköitä kohdistaa samalle vaikutusalueelle yhteisponnistusta varten.

DPX Mainframe toimii tarvittaessa myös realiaika-analysaattorina, johon liittyen se tuottaa mittauksessa tarvittavat kohinat omalla generaattorillaan.

Dynamiikan työstöön varattu kompressori on sekin itse selkeys ja tarjolla on asianmukainen kokoelma säätöjä. Nopeimmillaan kompressori puuttuu 0,1 millisekunnin reaktioajalla asioiden kulkuun ja enimmillään puristussuhteeksi saadaan 20:1.

Viiveosaston kohdalla Mainframe kykenee pidättelemään signaalin kulkua reilut 700 millisekuntia, ja millisekuntien ohessa näyttö osaa ilmaista viiveajan myös metreinä tai näytelukumääränä (samples).

K3 DPX Mainframe tarjoaa hintaansa nähden kohtuullisen annoksen hyvää. Laite ei helppokäyttöisyydestään ja sen tuomasta nopeudesta huolimatta puhuttele kenties rock-klubeilla kiertävää PA-työläistä, mutta esimerkiksi äänentoistolaitteita vuokraavalle yritykselle tällainen verme antaa käytännöllisen mahdollisuuden ohjelmoida eri seteille etukäteen sopivia esiasetuksia. Todella houkuttelevaksi laite yltyisi, jos se osaisi toimia myös jakosuotimena ja tarjoaisi siinä ohessa vielä monikaistaisen kompressorin. Ehkäpä näemme jatkossa softa- tai kovopäivityksen, jolla tämäkin taittuu. Jo tällaisenaan Mainframe tuo kuitenkin esimerkiksi teattereiden ja monikäyttösalien alati vaihtuviin kattauksiin ja isompien tapahtumien äänentoistoon omat kiistämättömät etunsa.

 

Oheinen teksti on näyte artikkelista, joka on julkaistu kokonaisuudessaan paperille painetussa Riffi-lehdessä (numero 2/1999).

 

 

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan tilaustoiminnon avulla.

Aiemmin julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.