Ruutua hivellen

|
Image
 

Muutama vuosi sitten Korg (tulee muuten sanoista Keio Organ) esitteli oman näkemyksensä pikkuisesta digitaalisesta kiintolevytallentimen ja mikserin yhdistelmästä. Kahdeksanraitainen D8 oli kelpo päänavaus ja siitä innostuneena Korg pukkasi viime talven aikana maailmalle kokonaan uuden ja entistä ehomman version aiheesta. D16 -kuusitoista raitaa, kolme sisäistä efektilaitetta ja kosketusherkkä näyttö. Slurps...

Korgin uutukaista silmäillessä on sanottava, että uskomattoman määrän ominaisuuksia ja toimintoja saa nykyään mahtumaan suurinpiirtein kuudesta Riffistä kootun pinkan kokoiseen pakettiin. Leijonanosan pinta-alasta nielaisee pikkustudion mikseri, 55 millimetrin liikevaralla varustettuine liukuineen. Panorointipotikan ja kanavastatuksen valintakytkimen lisäksi ei säätimiä ole kuitenkaan levitelty yltympäriinsä pitkin kansilevyä vaan kaikki normaalit näppäimet tulosignaalin valinnoista kanavakorjainten nuppeihin ja aux-säätimiin saakka on sijoitettu yhdeksi riviksi mikserin master-liuun yläpuolelle. Aivan isompien digitaalimiksereiden tavoin säädinrivin vaikutus kohdistuu aina siihen kanavaan, joka kulloinkin on valittu select-näppäimellä.

Vaikka ulkonäkö on pitkälti yhteneväinen D8:n kanssa, on muotoilussa otettu oppia aiemmista puutteista. Niinpä etulaidan neljä tuloliityntää tasonsäätimineen ja merkkivaloineen ovat nyt huomattavasti paremmin näppien ulottuvilla. Kahdessa ensimmäisessä on Neutrikin kekseliäät kombo-liittimet, joihin sopivat niin XLR- kuin plugipiuhatkin. Phantom-virtaa ei ole tarjolla, mutta ykköskanavassa jakki on yhdistetty suoraan instrumenttikäyttöön tarkoitettuun esivahvistimeen, joten kitaran tai basson saa todella kytkettyä suoraan mikseriin ilman erillistä DI-boksia tai muuta sovitinta. Tulokanavat kolme ja neljä ovat pelkin jakein varustettuja ja kytkennältään balansoimattomia. Takalevyyn sijoitetut tulot 5-8 taas on tarkoitettu balansoimattomille linjatason signaaleille ja niiden piskuiset tulotason trimmit löytyvät aivan liitinten vierestä.

Monet itsenäiset mikserin ja tallentimen yhdistelmät ovat nykyisin jo niin monimutkaisia, että niiden käyttö muusikon äänittävänä muistikirjana saattaa olla kiusallisen monimutkaista. Korg on huojentanut tilannetta upottamalla laitteen kansilevyyn elektreettimikrofonin, jonka poimima signaali voidaan ohjata jompaan kumpaan kahdesta ensimmäisestä kanavasta. Ideat saa talteen heti, eikä aikaa tarvitse hukata mikrofonin haeskeluun ja piuhojen setvintään. Kätevää!

Oheinen ote on lainaus Martin Berkan kirjoittamasta laitearviosta, joka on kokonaisuudessaan luettavissa Riffi-lehden numerossa 3/2000.

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan tilaustoiminnon avulla.

Aiemmin julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastoss