Moni haluaa pääkaiutinten rinnalle vertailuparin, mutta kovin vähän niistä on kuitenkin iloa, jos niitä ei saa kytkettyä näppärästi toimintaan. MC3:lla saa.
Laadukas kuuntelu ei tarkoita vain ja ainoastaan kaiutinten, vahvistimien ja huoneakustiikan yhteispelinä muodostuvaa äänikuvaa, vaan osansa sopassa on myös työskentelyn sujuvuudella. Vaihto pääkaiuttimista lähikuunteluun – tai toisin päin – ei saisi aiheuttaa kiusallista ja kuulohavaintoja hämmentävää heittelehtimistä kuunteluvoimakkuudessa, eikä tarvetta edes voluumisäätimen justeeraamiseen pitäisi vaihdon yhteydessä olla.
Tämä asia oli aikanaan huomioitu erityisesti musiikin äänittämiseen rakennetuissa perinteiseissä studioissa, joissa tarkkaamon hallitsevin fyysinen laite oli miksauspöytä. Sen suuressa kansilevyssä oli yleensä tilaa myös aivan omalle lohkolleen, johon oli koottu kaikki oleelliset kytkimet ja säätimet äänittäjän omaa kuuntelua varten. Käytännössä varusteluun kuuluivat ainakin kuunteluvoimakkuuden säädin, pää- ja lähikaiutinten valintanäppäimet, mono-kytkin stereomateriaalin monosopeutuvuuden tarkistamiseen, sekä vaimennuskytkin kuuntelutason pudottamiseksi talk back -mikrofonin käytön tai muun keskustelun ajaksi.
Äänikorttilaisen pajassa kyseisen lohkon työkaluja ei yleensä ole, harvoin edes silloinkaan kun käytössä on jokin erityinen kontrolleri miksaustoimintojen helpottamiseen. Fyysinen voimakkuudensäädin saattaa kyllä löytyä, mutta harvemmin liitäntöjä useamman kaiutinparin vuorokäytölle. Radial on hoksannut laite-evoluution myötä syntyneen aukon ja paikkaa sen nyt erinomaisesti: MC3 tarjoaa kaikki mainitut toiminnot ja muutaman pikantin lisäherkun sen päälle.
Jämerä kuin mikä
Erillisen virtalähteen voimalla toimiva MC3 on koteloitu tukevaan metallikuoreen. Nahkea solukumi peittää koko pohjalevyn ja kokoonsä nähden raskas rasia pysyy sen ansiosta jämäkästi sijoillaan käytön aikana.
TRS-jakein toteutetut päätulot ja molemmat kaiutinlähdöt toimivat joko balansoituina tai balansoimattomina, kunhan pitäytyy jommassa kummassa eikä koeta käyttää eri kytkentätapoja samaan aikaan. Subwooferin voi kuitenkin kytkeä myös balansoimattomana ilman, että kytkentä vaikuttaisi muihin liitäntöihin.
Aux-lähtö jakaa kuulokevahvistimen signaalin etulaidan kolmen erillisen kuulokeliitännän kanssa.
Kansilevyn trimmereillä on helppo sovittaa eri kaiutinparien voimakkuudet toisiinsa vakiovoimakkuudella kuuntelua varten.
Etulaidan vaimennuskytkimelle on oma trimmerinsä, jolla asetetaan vaimennuksen määrä ja subwooferille on tasotrimmerinsä lisäksi myös vaiheenkääntö.
Järkihankinta
Kaikkien työkalujen ei ole tarkoitus muovata soundia. Oma tärkeä roolinsa on niillä välineillä, jotka tekevät työskentelystä sujuvaa ja miellyttävää. Radial MC3 kuuluu tähän jälkimmäiseen joukkoon: se tarjoaa ammattilaiselle ammattimaiset toiminnot ja sen avulla kaikki perinteisessä studiotarkkaamossa olleet hallintakeinot ovat käytettävissä myös tietokoneen ympärille kootussa nykystudiossa. Vain liitännät useamman erillisen mastertallentimen kytkemiseksi puuttuvat, mutta harvapa enää miksaa kelanauhalle tai DATille, joten suurimmalle osalle laitteen tarjoamat toiminnot ovat juuri ne tarpeellisimmat.
Kun NC3:n kytkee sijoilleen ja säätää omille kaiuttimille soveliaaksi, valkenee nopeasti miksi ilman ei enää halua tai kannata
olla. Kaiutinten vaihto ilman kuunteluvoimakkuuden hyppelehdintää tai pakollista säätimen kääntöä on jo itsessään rahanarvoinen etu työn sujuvuuden ja syntyvän soundilaadun kannalta, kuulokeliitännät ja mahdollisuus vaimentaa kaiutinkuuntelun voluumia kytkimellä tilapäisesti voidaan sitten jo lukea bonuksiksi.
Tuotteena täysi napakymppi.
•••
Rivakat käyttötestit ovat Riffissä julkaistavia lyhyitä artikkeleita tuotteista, joilla on selkeä ja yksinkertainen tehtävä ja useimmiten sen mukainen toteutus. Tämä Rivakka on julkaistu alunperin Riffin numerossa 5/2012.
Vastaavan tyyppisiä sekä laajempia käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa. Jos pidit juttua hyödyllisenä tai viihdyttävänä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.
Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.
Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta.
Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.
Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta.