Epäsymmetriaakin tarvitaan
Ihanteellisessa tapauksessa kaiutin suuntaa äänen yleisölle ja vain yleisölle. Seiniin osuva ääni ei ole ainoastaan hukkaan heitettyä energiaa, vaan suoranainen haittatekijä, sillä ainakin osa siitä kimpoaa yleensä kuuntelualueelle ja sotkee äänikuvaa enemmän tai vähemmän.
Monesti kaiuttimet joudutaan kuitenkin asentamaan esimerkiksi näyttämön molemmin puolin niin lähelle tilan sivuseiniä, että vaakasuunnassa symmetrinen suuntakeila laskee osan äänestä seinään. Asiaa korjataan usein kääntämällä kaiuttimen rintamasuunta vinosti salin poikki, mutta aina tämä ei käy päinsä, tai se ei tuo toivottua tulosta. Saattaapa poikia ihan uudenkin ongelman tasaisen äänikentän luomisessa.
Bosen ratkaisu on akustisesti tuotettu epäsymmetrinen suuntakuvio, jolla sama RoomMatch-peruskonstruktio voidaan toteuttaa joko vasen- tai oikeakätisenä versiona. Vaihtoehtoja on nyt 11 kummallekin laidalle ja niiden avulla kaiutinpino voidaan sijoittaa aivan seinän tuntumaan samalla kun ääni saadaan suunnattua yleisölle.
Vasen- ja oikeakätiset kokoonpanot täydentävät toisiaan.
Ääntä parven alle
Solakka ja leveä RMU208 on suunniteltu ensisijaisesti vaaka-asentoon esimerkiksi teattereihin, konserttisaleihin tai kirkkoihin parven alapuolelle jäävän permannon kattamiseen. Se soveltuu myös esimerkiksi etufilliksi, sekä laulu- ja puhemonitorointiin.
Muodon ohessa mallin juju on siinä, että kahden kahdeksantuumaisen kartioelementin väliin sijoitettu diskanttiyksikkö on sama kuin isoissa RoomMatch-kaiuttimissa ja sen myötä soinnin sävy ja luonne kriittisellä keskialueella ovat samaa puuta järeämpien mallien kanssa.
EMB2-kompressiodriverin eteen liitetyn torven nimellissuuntaus on 90° × 60°, ja torvi on käännettävissä, jos tila vaatii pystyasennuksen. Toistokaistaksi ilmoitetaan 80 Hz – 16 kHz (+/- 3 dB), ja maksimiäänenpaineeksi 125 dB SPL.
Jytyä bassoon
Myös RoomMatch-järjestelmän alakertaa on täydennetty. Kahdella 18-tuumaisella elementillä kalustettu RMS218-subwoofer soveltuu käyttöön joko järjestelmän itsenäisenä kivijalkana tai alusta alkaen mallistoon kuuluneen 2 × 15-kaapin tukena nelitiejärjestelmässä. RMS218 voidaan myös ripustaa muun setin osana, mikäli asennus lattialle tai esimerkiksi lavan alle ei ole haluttu ratkaisu.
RMS218 toistoalueeksi ilmoitetaan 30 – 200 Hz (+/-3 dB) ja maksimiäänenpaineeksi 141 dB SPL. Kuvassa mukana myös mallistoon jo aiemmin kuulunut, 15-tuumaisilla kalustettu RMS215.
Vahvistimia ja järjestelmän hallintaa
PowerMatch-vahvistinsarjaan esiteltiin uusia malleja jo kevään messuilla, mutta syksyn satoa ovat uudet ESP-järjestelmäprosessorit ominaisuuksineen. Analogiliitännät ovat nyt kiinteät, samoin Ethernet- ja RS-232-portit ovat vakiona. Digitaalipuolella on uutena ominaisuutena valittavissa esimerkiksi Dante- ja AVB-kortit, joilla PowerMatch- ja RoomMatch-järjestelmät saadaan osaksi muuta audioverkkoa.
Erittäin vakuuttavaa
Bose esitteli uutuutensa syyskuussa Amsterdamissa järjestetyssä tapahtumassa, jossa oli mahdollisuus kuunnella ja vertailla eri kokoisia RoomMatch-järjestelmiä kahdessa eri kokoisessa salissa. Esillä ollutta ensimmäisen polven monoklusteria olin kuullut jo aiemmin, epäsymmetrisistä moduuleista koottu stereosetti sekä RMU208 ja RMS218 olivat uusia tuttavuuksia.
Äänen selkeys ja erityisesti laulusoundien luonnollisen puhdas sävy oli vakuuttavaa kaikilla kuunnelluilla laitteistoilla yksittäisestä RMU208-kaapista isoihin kokoonpanoihin asti. Äänikentän yhtenäisyys ja tasaisuus salin eri kohdissa oli esimerkillistä.