Latin Percussion täytti 50 vuotta!

Image

Lyömäsoittimiin erikoistuneen Latin Percussion alku perustui käytännön tarpeeseen: 1960-luvun alussa Amerikka rajoitti tuontikauppaa Kuubasta ja niinpä myös autenttisia soittimia oli hankala löytää mistään – niitä piti ruveta tekemään itse!

Latin percussionin perustaja, Martin Cohen, sai innostuksen kuubalaiseen musiikkiin 1956 vieraillessaan New Yorkin kuululla Birdland-klubilla jossa Cal Tjadersin bändi soitti kuumaa latinojazzia. Koneinsinööri-valokuvaajan mieli paloi soittajaksi ja pian oli aika hankkia omat bongot. Vaan mistäpä sellaiset olisi löytänyt, kun ei niitä kaupoissa myyty?
Koneinsinöörintaidot tulivatkin tarpeeseen ja niin syntyivät ensimmäiset lyömäsoittimet Cohenin pajalta. Mallia varhaisimpaan prototyyppiin ennakkoluuloton nuori perkussionisti-nikkari otti Johnny Pachecon valokuvasta. Tämä kokeilu ei kumminkaan tuottanut vielä ihan parasta A-laatua: työstettävä puu oli märkää ja perjantaina mittatarkaksi sorvattu rummun runko olikin maanantaihin mennessä kutistunut varttituuman verran kapoisammaksi, kuvailee Cohen kokemustaan.
Mutta loppu on historiaa kuten sanonta kuuluu. Elokuun 12. täyteen tuli virallisesti 50 vuotta ammattimaista lyömäsoitintehtailua ja sen kunniaksi Latin Percussion lanseerasi muutamia valikoituja paloja, joissa historiaa kerrataan 50 vuoden tuomalla otteella.

Alkuun Cohen valmisti tilauksesta nimenomaan bongoja ja lehmänkelloja, ja kun kyse oli latino-musiikista, keksittiin Latin Percussion -nimi kuin luonnostaan. Cohen itse on todennut, että rakkaus latinomusiikkiin poiki rakkaussuhteen myös soittimiin.
Latinomusiikin ympyärt, tai lehmänkellojen valmistaminen alihankintana Rogers-rumpumerkille eivät kuitenkaan olisi yksin riittäneet elinkeinon harjoittamiseen ja onnekseen Cohen tapasi  Specs Powellin, Ed Sullivan -shown rumpalin ja CBS-levy-yhtiön sessioketun, joka kehotti Cohenia etsiytymään studiomaailmaan, jossa liikkui oikea raha.
Powell tilasi myös itselleen bongot sekä telineen seisaaltaan soittamista varten. Niinpä Cohen kehitti telinemallin, jossa bongoihin ei tarvitse porata lainkaan reikiä. asiakas oli tyytyväinen ja polku johti askel askeleelta kohti isompia kuvioita.

Latin Percussionin ensimmäinen oma patentti syntyi, kun The Tonight Shown rumpali Bob Rosengarden pyysi Cohenia kehittämään soittimen, jolla voisi korvata perinteisen hevosen leukaluusta tehdyn ja kalkkarokäärmeen kalistuksen tavoin ääntelevän tehostesoittimen. Cohenin nykyaikainen versio ideasta oli Vibra-Slap, yhä edelleen tuotannossa oleva räpätin.
Kautta aikain menestyksekkäin patentti on kuitenkin ollut nykyaikainen LP Cabasa, jonka peltinen sylinteri tehtiin alunperin hissin seinälevyksi tarkoitetusta materiaalista.
Yrityksen alkuvaiheessa Cohen työskenteli Latin Percussionin yksin ja vastasi niin suunnittelusta, metalli ja -puusepän töistä kuin myynnistä ja markkinoinnistakin. Lämmittämätön kellaripaja on kuitenkin vuosien myötä vaihtunut oikeaksi tehtaaksi ja nykyisin Latin Percussion työllistää yli 250 henkilöä, minkä johdosta Latin Percussion on maailman suurin käsityönä lyömäsoittimia valmistava yritys. Cohen myi yrityksensä 2002, mutta jatkaa edelleen sen palveluksessa.

Juhlavuoden kunniaksi Latin Percussion tuo markkinoille useita soittimia, joilla muistellaan yhtiön 50-vuotista taivata. Esimmäisenä esittelyvuorossa ovat bongot, joiden esikuvana on vuoden 1964 valmstetut, Martin Cohenin itse tekemät rummut.
Kooltaan retropari koostuu halkaisijaltaan 6,75- ja 8,25-tuumaisista, mahonkirunkoisista rummuista. Metallisosat on kromattu, merkkikilpi on retro-tyyliä ja kalvoissa on autenttiset 1964 painokuviot.

Lisätiedot: Latin Percussion