Vuonna 1980 kehitetyn ja neljä vuotta valmistuksessa olleen elektronisen rytmikoneen, Roland TR-808:n alkutaival ei ollut lupaava: eihän se kuulostanut oikeilta rummuilta ja hintakin oli noin tuhat dollaria. Hiljalleen läpimurto kuitenkin tapahtui, ja lopullisesti: aluksi hip hop-, house- ja danceartistit ottivat 808:n omakseen ja sittemmin jokainen meistä on kuullut sen soundeja hittilevyiltä joko aidoilla laitteilla tehtynä, samplattuna tai toisten valmistajien jäljittelijöillä värkättynä.
Eipä siis mikään ihme, että näinkin pitkän ajan jälkeen Roland on päättänyt palata juurille ja tuoda 808:n ja sen seuraajan 909:n soundit ja kontrollerit takaisin osana tuoteperhettä nimeltään AIRA. Soundit tosin eivät enää ole analogisia, vaan Analog Circuit Behavior (ACB) -teknologialla mallinnettuja, mutta eipä niitä korva alkuperäisistä erota.
TR-8 on AIRAn rytmikone, jota Riffin nettisivulla onkin jo aikaisemmin käsitelty. Basso, tuo toinen rytmiryhmän osa, saa AIRAssa osuutensa yhtä nostalgisessa TB-3:ssa – jonka esikuva TB-303 on sekin 30 vuoden takaa.
Vanhoista painettavista minikoskettimista on kehitytty taustavalaistuun kosketuspintaan perustuvaksi näppäimistöksi, jossa on enemmänkin toimintoja kuin pelkkä sävelten syöttö: sillä voi muokata virettä, valikoida patterneja sekä säädellä filttereitä, modulaatiota ja TR-8:ssakin nähtyä häröntuottajaa Scatteria, joka tässäkin on mukana.
Vokaaliprosessori VT-3:lla puolestaan ei ole aiempaa esikuvaa Rolandilta. Kytkemällä mikrofoni sen balansoituun XLR-tuloon, laulaja tai puhuja voi muuntaa äänensä yhdeksällä tavalla, joihin kuuluvat Vocoder, megafoni, radioääni sekä synteettinen ääni – jokaiselle vielä kolme esiasetusta variaatioina. Lisämuunnosta tehdään neljällä liukusäätimellä muokaten korkeutta kahdella tavoin, lisäämällä kaikua sekä miksaamalla efektoitua ja alkuperäistä ääntä.
System-1 on AIRAn kaksioktaavinen koskettimisto ja se on varustettu melkoisella valikoimalla pyöritettäviä tai liukuvia säätimiä. Niille on käyttöä, sillä laite itsessään sisältää neljä ACB-toimista oskillaattoria, filtterin, vahvistinsimulaatioita, modulaatioita, Scatterin, Crusherin…
Uusi erikoisuus on Plug-out, jossa System-1 isännöi ilman tietokonekytköstä Rolandin plugareina julkaistuja softasyntetisaattoreita, mikä laajentaa pienen koskettimiston kykyjä entisestään.
Kaikissa AIRA-valikoiman tuotteissa on yhtenäinen ulkonäkö: mustat alumiinipinnat vihreillä reunuksilla ja samainen vihreä toistuu painikkeiden ja säätimien taustavalaistuksessa. Valojen kirkkaus on suunniteltu siten, että ne erottuvat sekä hämärässä klubiympäristössä että kirkkaiden valospottien alla.
Sarjan osien helppo kytkettävyys toisiinsa ja yksinkertainen tempojen synkronisointi kuuluvat nekin yhtenäisyyden linjauksiin. Laitteet ovat pienehköjä ja mahtuvat vaikka kaikki samalle pöydälle. Kaikissa on tietysti USB-portit ja VT- 3:a lukuun ottamatta midi.
Lisätiedot: Roland Suomi
Petri Alangon toimittama käyttötesti Aira-soitinmallistosta on jukaistu Riffin numerossa 3/2014 (myyntiaika kesä–elokuu, 2014), soitinliikkeistä ja suoraan toimituksesta senkin jälkeen…