Vanha tekniikka ja modernit mukavuudet paiskasivat kättä, kun entisten Marshall-insinöörien perustama Blackstar toi markkinoille moneen käyttöön taipuvan ultrakevyen putkinupin.
Blackstar St. James 50/EL34 on toinen valmistajan uutuusvahvistimista. Värityksiltään toisistaan helposti erottuvat EL-34 (vaalea) ja 6L6 (musta) ovat kumpikin saatavilla sekä 50-wattisina nuppeina että 1×12-komboina. Ja kumpaankin valmistajalla on tarjota tyylinmukaisella verhouksella päällystetty irtokaappi erillislaitteiden ystäville.
Blackstarin itsensä mukaan EL34-malli edustaa ”klassisen puhdassoundista pedaalialustaa”, kun taas 6L6:n kuvaillaan ulottuvan ”klassisista amerikkalaistyylisistä puhtaista moderniin high gain -soundiin saakka”.
Sarjan laitteita markkinoidaan maailman kevyimpinä 50-wattisina putkivahvistimina. Toinen merkittävä myyntivaltti on Blackstarin Dept 10 Dual Overdrive ja Dual Distortion -putkietusista tuttu CabRig.
Kyseessä on valmistajan näkemys DSP-pohjaisesta kaappisimuloinnista, ja se antaa soittajalle mahdollisuuden toimittaa soundit linjasoitossa suoraan vahvistimen takalaidan liitännästä tallennus- tai äänentoistojärjestelmään.
Käytössä on kerrallaan kolme ennalta ladattua presettiä, jotka ovat täysin muokattavissa erikseen ladattavalla Architect-softalla.
Hiukan vanhaa…
St. James 50/EL34 on toteutettu kahdella ECC83/12AX7-putkella etuasteen osalta, ja kahdella EL34-putkella päätevahvistimen puolella. Kombossa on kaksi kanavaa, sisäänrakennettu digikaiku sekä level-kytkimellä ryyditetty sarjaliitäntäinen efektilenkki.
Komboversion kaiuttimena toimii 12-tuumainen Celestion Zephyr -elementti, ja sama elementtityyppi on käytössä myös sarjan erillisissä kaapeissa.
Olipa taloudessa sitten nuppi tai combo, takalaidan liitännät ovat kattavat. Ne koostuvat USB-audiolähdöstä, balansoidusta XLR:stä sekä jaetusta linja-/kuulokelähdöstä äänetöntä nauhoittamista ja treenaamista varten.
Ulkoisesti St. James 50/EL34 -nuppi näyttää kaapin päällä nököttäessään hyvältä. Vaaleanharmaa Fawn Tolex -viimeistely erottuu loputtomasta mustien vahvistinten virrasta ja Power-kytkintä napsaistaessa etupaneelin Blackstar-logo loistaa näyttävän valkoisena.
Ja mitä painoon tulee, noin 6,5 kiloisena St. James on eittämättä kevyin tämän kaliiberin vahvistin, joka allekirjoittaneelle on tähän mennessä vastaan tullut.
Vahvistimen transatlanttisuuskaan ei jää mainospuheiden tasolle, sillä kanavat todella eroavat toisistaan. Yhteistä molemmille on kuitenkin master volume sekä kolmitaajuuksinen ekvalisaattori (bass, middle ja treble), josta irtoaa käyttökelpoista säätövaraa ilman ääripäihin usein yhdistettävää kirskuntaa tai muhjuista kuminaa.
Ääntä kohti
Kuten Blackstar lupaili, St. James 50/EL34 -mallin kanava I on saanut inspiraationsa puhdassoundisista ja dynaamisista 60-luvun amerikkalaisista vahvistimista. Se on lähtökohdiltaan mitä mainioin alusta pedaaleille, ja miedosti skuupatut keskitaajuudet sopivat paitsi puhtaaseen soitteluun myös keskialuetta tuuppaavien säröjen ja fuzzien kaveriksi.
Kanava II on sekin pohjimmiltaan vintagehenkinen, joskin modernilla kulmalla. Se tervehtii soittajaa aluksi peribrittiläisen kohteliaasti, mutta gainia lisätessä käyttäytyminen alkaa muuttua aggressiivisemmaksi ja arvaamattomammaksi.
Nuotit syttyvät ärhäkästi ja rouskuvat nautittavasti dempaten soitettaessa. Varsinkin kuumilla humbuckereilla sävelet soivat jopa maltillisilla säröillä yllättävänkin pitkään.
Kakkoskanavalla on käytettävissä myös boost-toiminto tuomaan lisäpontta vaikkapa sooloihin ilman tarvetta ulkopuolisille pedaaleille tai kitaran volumen kanssa puljailuun. On kuitenkin hyvä huomata, että boostin määrä on riippuvainen kakkoskanavan volume- ja gain-asetuksista eikä sitä voi säätää erikseen.
Kotisoittajia- ja äänittäjiä ilahduttanee mahdollisuus pudottaa tehoja 50 watista pelkällä kytkimen napsaisulla aina kahteen wattiin asti. Soundi pysyy vähemmilläkin mehuilla hyvin koossa eikä mene tumppuun. Kaksikin wattia putkivahvistimessa on kuitenkin monessa yhteydessä liikaa myöhäisiltojen makkaritreeniin, ainakin mikäli päätettä mielii yhtään avata. Tämä on hyvä pitää mielessä jo ihan naapurisovunkin kannalta.
Tehoa pudotettaessa löytyy 50 ja 2 watin asetusten välistä myös Sag-pykälä, joka lisää pääteasteen kompressiota vintage-tyyppisen sitkoisan saturaatiomassan aikaansaamiseksi. Tämä toimii erityisesti 60- ja 70-lukujen äänimaailmoja tavoiteltaessa.
Kakkoskanava Sag-asetuksella ja gain puolenpäivän paikkeilla onkin jo klassisen räyhäkäs rocksoundi par excellence. Vanhan koulukunnan hevikompitkin irtoavat ilman ulkopuolista apua gainia tarpeeksi myötäpäivään rullaillessa ja bassoa pakitellessa.
Täydellä 50 watin asetuksella ja ykköskanavalla vahvistin tarjoilee puolestaan reilusti puhdasta headroomia. Signaali alkaa säröillä vasta aivan kovemmilla volume-asetuksilla, joten soittaja voi mainiosti rakennella pedaaleilla haluamansa roson signaaliin.
Kanavan neutraalius kannustaa myös osaltaan eri gain-asteiden pinoamiseen tai perussoundin totaaliseen muokkaamiseen haluttua vahvistinmallia mukailevan etusen avulla. Rikkoontuessaan kanavan oma soundi taipuu itsessään kevyesti reunoiltaan rakoilevaan blues-säröön.
Sisäänrakennettu digikaiku on tervetullut lisä tuomaan soundiin ambienssia ja hengittävyyttä, joka ei ainakaan maltillisesti tarjoiltuna sotke signaalia liiaksi. Toki sitä voi koittaa hyödyntää myös äänimaailmamaalailuun, mutta säätövara nousee tässä tarkoituksessa rajoittavaksi tekijäksi.
…ja paljon uutta
Architect-applikaatio antaa soittajan valita haluamansa kaappimallinnoksen aina 1×10-komboa jäljittelevästä 4×12-mörssäreihin ulottuen joko jenkki- tai brittivivahteilla, ja vielä erikseen suljetuilla tai avoimilla takalevyillä. Sovellukseen on myös sisällytetty varsin mukava määrä parametrejä, joilla säätää haluttu soundi tarkasti kohdilleen.
Architect-softalla kaapin valinta käy parilla klikkauksella. Myös mikit ja huoneet ovat vaihdettavissa.
Kaapeille on omat eq-säätönsä ja ne voidaan myös panoroida halutulla tavalla, esimerkiksi alakaappi vähän vasemmalle ja yläkaappi oikealle. Huoneita on tarjolla pieni, keskikokoinen ja suuri, joko vaimennuksilla tai ilman, ja signaaliakin voidaan kuljettaa joko monona, stereona tai widenä (joka siis on vaihtoehdoista kaikkein laaja-alaisin).
Virtuaalikaappien eteen on sujautettavaksi kuusi eri mikkivaihtoehtoa, kaksi kutakin tyyppiä: dynaaminen, kondensaattori ja nauha. Säätömahdollisuuksien listalla ovat vielä master-eq ja basso-/trebleleikkurit, joilla soundin voi viimeistellä.
Olivatpa asetukset mitkä tahansa, lopputulos tuppaa kuulostamaan uskottavalta ja syntyvä äänisignaali on varsin kelpoa tavaraa niin äänityksiin kuin livetilanteisiinkin.
Onko se parempi kuin vastaavilla kilpailijoilla, sitä on vaikea sanoa. Kehitys on jo niin pitkällä, että erot alkavat olla aikalailla marginaalisia ja sen verran pienistä nyansseista koostuvia, että kyse on pikemminkin siitä mikä omaa korvaa miellyttää ja mistä ohjelmistosta löytyy itselle paras workflow. Itse koin Architectin intuitiivisena ja helppokäyttöisenä ohjelmistona.
Mikäli virittely ei houkuttele, voi käyttää valmiita preset-ohjelmia. Architectin mukana seuraa valmiina 18 Blackstarin omaa asetuskokonaisuutta, ja lisää valinnanvaraa löytyy nettiyhteisön luomuksista. CabRig on mahdollista liittää myös suoraan miksauspöytään, mikä on varsin näppärä ominaisuus niin livenä kuin studiossakin.
Helppo suositus
Keveytensä myötä St. James on helppo napata mukaan keikalle, ja mallinnustekniikkansa ansiosta se on mainio peli myös studioon. Vielä kun hintakin on kilpailukykyinen, sarjalle voi povata menestystä segmentissään.
Samalla vahvistin osoittaa konkreettisesti sen, että vielä on putkipeleilläkin mahdollisuus kehittyä ja pitää sitä kautta pintansa huipputeknisiä ominaisuuksia täyteen ahdattujen mallintavien kollegojensa puristuksessa.
Blackstar St. James 50/EL34
Kaksikanavainen putkinuppi CabRig-toiminnolla
• kanavalla I volume
• kanavalla II erillinen gain sekä volume • yhteinen kolmialueinen eq
• yhteinen kaiun säätö
• putket: 2 × EL34, 2 × ECC83,
• nimellistehon valinta: 50 W, Sag, 2 W • efektilenkki
• USB B Audio -liitäntä
• balansoitu linjatason lähtö, XLR
• balansoimaton linja/kuulokelähtö
• jalkakytkimen liitäntä
• kaiutinliitännät: 2 × 8 Ω / 1 × 16 Ω
• mitat: 535 × 462 × 259, mm
• paino: 6,7 kg
• hintaluokka 950 €
Lisätiedot: EM Nordic
Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 6/2023. Vastaavantyyppisiä, niin lyhyitä kuin pitempiäkin, käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.
Jos pidät näitä juttuja hyödyllisinä tai viihdyttävinä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.
Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.
Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan.
Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta.