Sennheiser EW-DX – langattomasti kaikissa tilanteissa

|
Image

Viidennen polven Evolution-langaton ei jätä sijaa jossitteluille.

Kehityksen logiikkaan kuuluu, että lippulaivan uraa uurtaneet ominaisuudet pystytään ajan oloon toteuttamaan edullisemmissa mallisarjoissa. Sennheiserilla Digital 9000 tamppasi latupohjaa 6000-sarjalle ja nyt on aika vyöryttää osaamista Evolution Wireless DX:n eri komponentteihin, joilla hoituvat niin esitystilanteet kuin kokouksetkin, kuvaustuotantoa unohtamatta.

UHF-alueella operoivan EW-DX:n toimintataajuudet voi virittää 88 MHz:n levyisessä ikkunassa, ja Sennheiserin menetelmällä kanavia saadaan 600 kHz:n keskinäisellä tasajaolla käyttöön samanaikaisesti 146 kappaletta. Mikäli se ei riitä, voidaan siirtyä ns. Link Density -tilaan, jossa kanavamäärä on huimat 293 ja niiden välinen jaotus 300 kHz.

Image

Tiukasti on soviteltu myös elektroniikka, sillä puolen räkin vastaanotin on kaksikanavainen, ja vastaavasti täyden räkkileveyden vastaanottimessa on neljä kanavaa. Pakkaukseen kuuluvilla jämerillä raudoilla voi liittää kaksi puolen räkkiyksikön kokoista vastaanotinta nelikanavaiseksi paketiksi tai asentaa yhden puolikkaan yksinään räkkiin. Antennien sijoitus räkin etulaitaan on huomioitu kiinnitysraudoissa, mutta lisäkaapelit takalaidan liittimiltä laitteen etupuolelle myydään lisävarusteena.

Sopivien taajuuksien etsimisestä huolehtii vastaanottimen skanneri, joka osa tutkia käyttöpaikan radioavaruutta ja valita häiriöttömät taajuudet käyttöön. Lähetin puolestaan viritetään vastaanottimen taajuudelle joko parilla napin painalluksella ohjailtavalla puoliautomaatiolla tai kojekotelon sisälle sijoitetuilla painokytkimillä. Niillä voi nakutella oikean kanavataajuuden sekä tarvittaessa säätää näytön kirkkautta, nimikoida kapulan esimerkiksi käyttötarkoituksen tai henkilön mukaan, määrittää bassoleikkurin toiminnan sekä valita lähettimen on/off-kytkimelle tehtäväksi joko audioyhteyden tai radioyhteyden katkaisun. Vaihtoehtoisesti nämä kaikki voi hoitaa myös vastaanottimen namikoilla tai BT-yhteydellä pelaavalla Sennheiserin Smart Assist -apilla, joka on saatavilla sekä Android- että iOS-mobiileille. 

Tiedot päivittyvät vastaanottimelta lähettimelle sync-komennolla, joten esimerkiksi mikrofonin nimeäminen uudelleen seuraavan käyttäjän mukaan vaatii myös uuden synkkauksen. Operaatio on nopea ja helppo, se vain täytyy muistaa tehdä bändin vaihtuessa, näytäntöjen välillä tai vaikkapa seminaaritauon aikana, ennen kuin samat mikrofonit jaetaan uusille käyttäjille.

Kokouskäyttöä ajatellen kerrottakoon, että kalliimmista sarjoista tuttu viestien salakielisuojaus AES 256 -normin mukaisesti kuuluu myös EW-DX:n ominaisuuksiin, ja toiminto voidaan kytkeä päälle/pois kanavakohtaisesti.

Hyvänä apuna systeemin virittelyssä ja käytön aikaisessa seurannassa on vastaanottimen etulaitaan sijoitettu, omalla voimakuudensäätimellään varustettu kuulokeliitäntä, jonka kautta kanavia pääsee nopeasti ja suoraan kuulostelemaan. 

Vastaanotin toki mittaroi tapahtumia selkeästi jäsennetyn ja tarkkapiirteisen Oled-näyttönsä kautta, joten tilanteen hahmottaminen on vaivatonta muutenkin. Digital 6000 -sarjan tavoin vastaanotin tarkkailee myös linkkiyhteyden laatua lähettimeltä omalle antennilleen, ja niinpä näytössä onkin nyt kolme erillistä pylvästä: linkkiyhteyden laatu, radiosignaalin taso ja audiosignaalin voimakkuus.

Vastaanotin kertoo myös selkeästi lähettimen voimanlähteenä olevan akun tai paristojen varaustason sekä jäljellä olevan käyttöajan. Nämä tiedot voi helposti tarkistaa myös lähettimen näytöltä. Täydellä akulla peliaikaa luvataan 12 tuntia, ja kun loppu alkaa häämöttää, vastaanotin varoittaa asiasta näkyvästi. Paristojen joutsenlaulun tarkkaa kestoa on vaikea ennustaa, mutta laatumerkillä käyttöaikaa tuntui olevan jäljellä reilusti yli puoli tuntia ennen kuin lähetin sammutti itsensä.

Vastaanotin kertoo myös sen, onko lähetin kytketty pois päältä tai mykistetty sen omalla liukukytkimellä – jonka siirto asennosta toiseen ilmaistaan myös lähettimen omalla näytöllä hetkellisen avoimen kaiuttimen tai mykistetyn kaiuttimen symbolilla.

Ja lähettimen näytöstä puhuttaessa eräs oivallinen uusi toiminto on syytä mainita. Kun lähettimen virran sammuttaa, sen näyttö menee eräänlaisen info-tilaan. Valo sammuu, mutta ns. e-ink-ominaisuuden ansiosta lähettimen tunnus sekä kanavaa ilmaiseva teksti jäävät edelleen luettaviksi. Samoin varmistuksen varmistus: ”pois päältä”. 

 

Lähetin kouraan tai vyölle

Metallirunkoinen käsilähetin on kaikin puolin asiallisen oloinen ja nykytapaan itse mikrofonikapselin voi vaihtaa helposti. Esittelysetti toimitettiin kokeiltavaksi perustason dynaamisella e835-kapselilla, mutta järjestelmään sopivia kapselivaihtoehtoja on Sennheiserillä itsellään täysi tusina, ja Neumannin puolelta löytyy vielä kaksi lisää.

Image

Settiä myydään myös pelkällä lähetinrungolla, jolloin voi käyttää aiemmin hankittuja kapseleita tai ostaa jonkin aivan tietyn mallin johonkin erityistarkoitukseen.

Jousiklipsillä vyöhön tai kitarahihnaan kiinnitettävä EW-DX SK taskulähetin on sekin metallirunkoinen, eikä paristolokeron kansikaan tunnu heiveröiseltä vaikka muovia onkin.

Image

 

Tasku- tai vyölähetintä valmistetaan kahtena versiona, joiden ero on vain mikrofoniliittimessä. Lukittavalla jakilla tehty malli käy sovitejohdon kanssa mikrofonien ohella myös instrumenttikäyttöön, kolminapainen miniliitin taas on suunniteltu puhtaasti minaiatyyrimikrofonien käyttöön. 

Sekä käsi- että taskulähettimen rungossa on laturia varten kontaktit, joiden ansiosta lähettimen voi lykätä suoraan laturiin, eikä akkua tarvitse ottaa laitteesta ulos latausta varten. 

 

Apit apuun

Mainittu Smart Assist -appi sopii hyvin pienempien laitekokoonpanojen ohjantaan, mutta areenaluokan show tai esimerkiksi kongressikeskuksen laaja järjestelmä hyötyvät järeämmästä hallintaohjelmistosta. Sellaiseen Sennheiser suosittaa Mac OS- ja Windows-alustoilla toimivia Control Cockpit- ja Wireless System Manager -ohjelmistoja.

Verkotusta varten vastaanottimissa on Ethernet-portit, joiden kautta niille voi myös syöttää käyttövirran PoE-käytännön mukaisesti. Vastaanottimista valmistetaan erikseen myös Dante-versioita, jotka voidaan liittää suoraan osaksi jotakin olemassa olevaa verkkoa.

 

Ylellinen, kyllä 

Valmistaja ilmoittaa EW-DX:n dynamiikka-alueeksi 134 desibeliä, mikä saavutetaan käyttämällä lähettimessä samanaikaisesti kahta erillistä A/D-muunninta. Yhden tehtävänä on koodata dynamiikka-alueen hiljaisempi puolisko, toinen huolehtii äänekkäämmästä päästä. Kun nämä sitten yhdistetään, saadaan toteutumaan tavanomaista muunnintekniikkaa huomattavasti laajempi dynamiikka.

Prosessi on myös kaikilta osiltaan nopea ja latenssiksi Sennheiser kertoo 1,9 millisekuntia. Se on olemattoman vähän.

Kun välitettävä taajuusaluekin on 20 Hz – 20 kHz kolmen desibelin vaimentuman puitteissa, ovat teoreettiset raamit ensiluokkaiselle äänentoistolle olemassa.

Kokeilun pohjalta ei annettuja lukuja ole syytä epäillä – yhteys on salamannopea, haastavimmatkin transientit välittyivät ilman lieveilmiöitä, ja ääni kuulostaa juuri siltä kuin sen pitääkin. Sokkokuuntelussa en olisi osannut nimetä, mitkä raidat on äänitetty langattoman yhteyden yli ja mitkä perinteisellä johtokytkennällä.

Kyllä se niin on, että ylellinen pysyy ylellisenä, vaikka se tuotaisiin edullisempaan hintaluokkaan ja siten useamman saataville. Kun huippuammattilaisten etuoikeutena aiemmin olleista ominaisuuksista pääsee nauttimaan pienemmissäkin ympyröissä, ylevöityy audiolaadun ohessa myös tekijän mieli. 

Lue myös arvio kuvauskäyttöön tarkoitetusta EW-DP EK -vastaanottimesta.
Juttu on julkaistu suoraan verkossa tämän testiartikkelin täydennyksenä.

 

Sennheiser EW-DX

Digitaalinen langaton mikrofonijärjestelmä

• toimii UHF-alueella
• viritysikkunan laajuus 88 MHz
• 146 kanavaa 600 kHz:n tasajaotuksella
• 293 kanavaa Link Density -moodissa
• latenssi 1,9 ms
• dynamiikka-alue 134 dB
• välitettävä taajuusalue 20 Hz – 20 kHz (-3 dB)
• kanavakohtaisesti valittava AES 256 -suojaus
• PoE-kelpoinen ethernet-liitäntä
• erilliset versiot Dante-liitännöin 
• hintaluokka noin 1000 € / kanava 
(sis. lähettimen ja vastaanottimen tarvikkeineen, 
mutta ei mikrofoneja tai mikrofonikapseleita.)

Lisätiedot: Sennheiser Nordic, Suom


Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 1/2024. Vastaavantyyppisiä, niin lyhyitä kuin pitempiäkin, käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.  

Jos pidät näitä juttuja hyödyllisinä tai viihdyttävinä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena. 

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. 

Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta.