Qu-16 on tuorein lisäys Allen & Heathin digitaalimikserivalikoimaan. GLD ja iLive -sarjoista tuttuja ominaisuuksia on nyt pakattu räkkikokoiseen pakettiin, jonka hintalappukin on saatu kevyempään käyttöön sopivammaksi. Mutta on mukana muutamia uusiakin ominaisuuksia, joiden ansioista mikseri taipuu myös äänitystoimintaan.
Vuosi sitten käsittelyssä olleen Allen & Heath GLD-80:n (Riffi 7/2012) jälkeen olen yllättäen löytänyt itseni säännöllisesti työskentelemässä kyseisellä mikserillä. Niinpä odotin mielenkiinnolla tutustumista myös viime kevään messuilla esiteltyyn Qu-16-malliin, jossa vaikutti olevan paljon samoja piirteitä.
Tämän kertainen sessio ei siis lähdekään aivan puhtaalta pöydältä, mutta ei anneta sen haitata. Lähestyin tälläkin kerralla mikseriä tutun moniraitamateriaalin kanssa ja keskityin ensisijaisesti ominaisuuksien ja käytettävyyden arviointiin.
Eräs ensihavainto on se, että kompaktista koosta huolimatta monille keskeisille toiminnoille on mikserin käyttöpinnassa omat enkooderinsa. Esimerkiksi nelialueisen parametrisen ekvalisaattorin kaikille parametreille on oma säätimensä. Näiden lisäksi on myös esivahvistukselle, bassoleikkurille, dynamiikkaprosessorin thresholdeille ja panoroinnille on omat nuppinsa.
Kosketusnäyttö on valmistajan isompiin malleihin verrattuna pienempi, mutta toimii monilta osin samalla tavoin. Ruudun oikeassa alareunassa on enkooderi, jolla kulloinkin valittua parametria voi säätää, tai esimerkiksi vierittää näytöllä näkyvää listaa. Näytön vasemmassa alareunassa olevalla fn-painikkeella taas saa joissain ikkunoissa lisää vaihtoehtoja näkyviin.
Oikean laidan painikkeilla puolestaan pääsee siirtymään sivulta toiselle ja näiden alle on toiminnot jaettu välilehtien alle.
Qu-16:ssa on myös neljä käyttäjän vapaasti määriteltävää painiketta, joihin voi ohjelmoida esimerkiksi jonkin neljästä muteryhmästä tai vaikkapa viive-efektin tap-tempon.
Mikserin kanavat on koottu kolmeen kerrokseen, joista kaksi on kokoonpanoltaan kiinteitä ja kolmas on käyttäjän mieltymysten mukaan täytettävissä. Kanavaliukuja on 16 ja niiden rinnalla on master-osio. Jokaiselle kanavaliu’ulle on kolmiportainen tasomittari, mute-näppäin sekä PAFL-kuunteluväylän ja kanavavalinnan painikkeet. Kahden efektisyötön ja mix -apulähtöjen tasot saa kanavaliu’uille Masterin vieressä olevista painikkeista. Tällöin myös kulloinkin valitun lähdön taso on säädettävissä masterliu’ulla.
Oheinen teksti on alku Niko Laasosen laajasta käyttötestistä, joka on julkaistu kokonaisuudesaan Riffi-lehden painetussa numerossa 7/2013.
Vaikuttiko juttu kiinnostavalta? Tämän jutun alkuperäisen pitkän version sekä samaa aihepiiriä käsitteleviä, laajoja artikkeleita löydät painetusta Riffi-lehdestä.
Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta.
Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla
Taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.
Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta