Audient iD44 – ison studion interface

|
Image

Yksin työhuoneessaan puurtavalle riittää yleensä kanavan tai parin tallennus kerrallaan. Perinteisessä studiosessiossa samaan aikaan äänitettävien raitojen suuri määrä ja monitorikuuntelun järjestäminen kokonaiselle soittajaryhmälle asettavat sitten jo toisenlaisia vaatimuksia myös interfacelle.
Audient iD44 vastaa myös jälkimmäisiin.

Kuusi vuotta sitten lanseerattu iD22 on tähän asti pitänyt paikkansa sarjan huippumallina, jonka kevyemmiksi vaihtoehdoiksi Audient on sittemmin lanseerannut yksin työskentelevälle sopivat iD4- ja iD14-mallit. Nyt iD44 nappaa itselleen paikan malliston kärkilaitteena tarjoamalla käytännössä kaiken minkä iD22 jo teki, mutta sen päälle vielä roimasti enemmän.

 

Image

Kun iD22:ssa oli kaksi omaa mikrofonivahvistinta ja mahdollisuus kahdeksan lisäkanavan käyttöön optisen Adat-liitynnän kautta, on iD44 varustettu suoraan neljällä omalla etuvahvistimella ja kahdella optisella Adat-tulolla, joiden ansiosta tulokanavia on käytettävissä tuplamäärä eli tasan 20.

Jo aiemmissa testeissä erittäin hyviksi todetut etuvahvistimet itsessään perustuvat samaan Audientin A-luokan kytkentään, jota käytetään myös firman analogimiksereissä ja halki koko iD-malliston. 

Molemmissa laitteissa (iD22 ja iD44) on kaksi balansoitua inserttipistettä, joiden paluuliitäntä palvelee myös silloin, kun halutaan käyttää jotain ulkoista etuvahvistinta ja ohittaa Audientin mikrofonivahvistin kokonaan.

Image

 

 

Yhden suoran instrumenttiliitännän sijaan iD44:n etulaidassa on jakit kahdelle sähkökitaralle tai -bassolle. Vahvistimet kotelon sisäpuolella on samoja JFet-etuasteita kuin muissakin iD-sarjalaisissa ja niin soittotuntuma kuin soundikin ovat kelpo laatua.

Isomman soittajajoukon tai vaikkapa tuottajan läsnäolo on huomioitu myös kuulokeliitännöissä, joiden määrä on tuplattu kahdeksi. Kummallekin luurikuuntelulle voi rakentaa oman miksauksensa, ja kansilevyssä on molemmille perinteinen potentiometri kuunteluvoimakkuuden säätöä varten. 

Tarkkaamokaiuttimille tarkoitettuja analogilähtöjä on kummassakin mallissa kaksi paria, joten suuri ero lähtökanavien määrässä selittyy iD44:ään lisätyn toisen Adat-väylän kahdeksalla kanavalla.

Laajemmat digitaaliset kytkentämahdollisuudet on huomioitu iD44:ssä myös Word Clock -liitännällä, jota iD22:ssa ei ole.

Liitäntä tietokoneeseen poikkeaa myös oleellisesti aiemmasta: muut iD-sarjan laitteet on varustettu USB 2 -liitännällä, tuore iD44 sensijaan USB C -liitännällä.

Ulkoisesti iD22:lla ja iD44:llä ei ole valtavasti kokoeroa vaikka mittasuhteet syvyyden ja leveyden osalta poikkeavatkin jonkin verran. Kumpikin tarvitsee pöydältä suurin piirtein Riffin sivukoon verran pinta-alaa, lehti vain kääntyy lukuasennosta poikittain, kun siirrytään malliston järeimpään. Molemmat mahtuvat kumminkin varsin näppärästi tietokoneen ympärille kootun työpisteen kalustoksi, joten ne sopivat mainiosti myös kotipajan ytimeksi, joka sitten tarvittaessa siirtyy vaikka nuorisoseuran talolle pystytettävään pop-up-studioon, jossa koko kapasiteetti otetaan käyttöön sopivilla lisäviipaleilla.

 

Rauta tarvitsee softaa

Perusasetusten konfigurointiin, reitityksiin ja monitorimiksaukseen käytetään iD-applikaatiota, joka on iD44:n myötä myös uudistunut. Ruutunäkymä on nyt tummanpuhuva, kenties hieman liiankin, mutta kokonaisuus on aiempaa selkeämmin jäsennelty. 

 

Image

 

Muutoinkin havainnollinen mittarointi sisältää nyt myös kätevän lisätoiminnon: cronometerin. Se on vaakasuuntaiseksi käännetty ja oikealta vasemmalla jatkuvasti liukuen päivittyvä mittari, joka piirtää Master Mix -lohkon alareunaan signaalitasoja kuvaavaa pylväsrivistöä. Hetken totuttelun jälkeen ”kronometri” paljastuu varsin havainnolliseksi tavaksi visualisoida signaalitasoa pitemmällä aikavälillä ja sen avulla sekä hiljaisten jaksojen että yksittäisten piikkien tunnistaminen käy varsin kätevästi.

 

Image

Sekin selkiyttää hallintaa, että systeemi-ikkuna aukeaa kokonaan omaan erilliseen ruutuunsa. Reititykset ja tasoasetukset voi tallentaa myös iD44:n omaan muistiin, jolloin laitetta voi käyttää samoilla asetuksilla stand alone -moodissa, ilman tietokonetta.

 

Image

 

 

Kuuntelun hermokeskus

Soittajien määrän kasvaessa alkavat nousta myös vaatimukset sekä monitoroinnin että kommunikaation suhteen. Miksaamon puolella jälkimmäinen sujuu ilman teknisiä apuja, kun taas kuuntelupuolta helpottaa kaksi itsenäistä kuulokeliitäntää. Lasin taakse muusikoille viestit välittyvät iD44:n talkback-näppäintä painamalla, tosin kansilevyyn upotetettua omaa mikrofonia iD44 ei sisällä vaan hommaan tarvitaan jokin ulkoinen mikrofoni. 

Sellaisen voi kytkeä johonkin iD44:n omaan tuloon, jos äänitystoimilta on kanavia vapaana, tai sitten tarkoitukseen voi käyttää vaikkapa läppärin sisäänrakennettua mikrofonia. Macissa tämä vaatii ns. koostelaitteen luomisen midi- ja audioasetuksissa, jotta sisäinen mikrofoni saadaan käyttöön iD44:n rinnalle. Sen jälkeen koostelaite valitaan DAW-ohjelman äänilähteeksi. Lopuksi avataan iD-applikaation system-ikkuna ja määritetään talk back -signaalin lähteeksi tietokoneen sisäinen mikrofoni, jonka jälkeen homma pelaa mainiosti. Komentomikin voimakkuus säädetään Macin järjestelmäasetuksista, ja komentolinja avataan ja suljetaan iD44:n kansilevyn painokytkimellä. 

Komentolinjan avaaminen vaimentaa automaattisesti tarkkaamokaiuttimien voimakkuutta ja vaimennuksen määrän voi säätää applikaation systeemiasetuksista. Näin saadaan vähennettyä komentolinjaan vuotavaa kaiutinääntä selkeyden parantamiseksi ja kiertojen estämiseksi.

Samasta system-ikkunasta löytyy myös trimmi, jolla mahdollinen toinen kaiutinpari saadaan passattua samalle voimakkuudelle pääkaiutinten kanssa.

Vaikka iD44:ssä ei olekaan varsinaisia tallentimen komentamiseen tarkoitettuja play/pause/stop/forward/reward-näppäimiä, niin päävoimakkuudensäädin toimii myös skrollauspyöränä. Riippuu kuitenkin DAW-ohjelmasta, miten ja mitä kaikkea pyörittimellä pääsee rullaamaan.

 

Image

Mestariainesta

Audient iD44 on erinomainen audio interface, johon on onnistuneesti yhdistetty isommassa sessiossa tervetulleita monitorikontrollerin ominaisuuksia. Kanavamäärä riittää melkoisen ensemblen tallennukseen ja sekä monitorointiin että kommunikointiin on kunnolliset työkalut.

Eräistä kilpailijoista poiketen Audient ei tarjoa tallennuksen aikana käytettäväksi interfacen omalla DSP:llä tuotettuja efektejä, vaan höysteet on haettava DAW-ohjelman resursseista. Jos koko signaalin kierrättäminen kuunteluun tallentimen kautta tuottaa liian pitkän latenssin, voi kuivan äänen kuitenkin ohjata kuunteluun heti iD44:n sisällä ja tilakaikujen tapaiset mausteet hakea mutkan kautta tallennusohjelmasta, nehän nyt muutenkin pelmahtavat vasta suoran äänen jälkeen kuuluville.

Yksittäisen musiikintekijän oman työhuoneen tarpeisiin iD44 saattaa olla turhankin järeä valinta, mutta mikäli toimenkuvaan kuuluu silloin tällöin useamman muusikon sessio, juttu muuttuu heti toiseksi. Silloin nousevat arvoonsa sekä laitteen omat perusominaisuudet että mahdollisuus laajantaa kanavamäärää sujuvasti ulkoisilla laitteilla. 

 

 

Audient iD44

Monikanavainen audio-interface

• 20 tulokanavaa ja 24 lähtökanavaa
• neljä analogituloa
• kaikissa analogituloissa +48 V phantom, -10 dB pad, bassoleikkuri (polariteetin kääntö applikaatiossa)
• analogitulot 1–2: balansoitu inserttipiste ja sovitus myös instrumenttikäyttöön
• kaksi digitaalista Adat-väyläparia, 16 tuloa / 16 lähtöä
• kaksi itsenäistä kuulokeliitäntää
• kaksi analogista lähtöparia kaiutinkuunteluun
• USB C -liitäntä tietokoneelle
• word clock -liitäntä tahdistukseen, BNC
• hintaluokka < 600 e

Lisätiedot: Bright Sales & Installation

••• 

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 4/2018. Vastaavan tyyppisiä käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.  Jos pidit juttua hyödyllisenä tai viihdyttävänä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 


Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.
 

Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta.

Lisää nettiin avattuja laitetestejä näet alempaa tältä sivulta ja voit selata niitä myös tästä.