Putkivahvistimien ja kaiutinkaappien ohessa kotimainen Bluetone valmistaa myös erinäisiä oheislaitteita, kuten vahvistimen tehoa hillitseviä keinokuormia sekä efektilaitteita. Hiljattain valikoimaan lisättiin Compura, bassolle ja kitaralle suunniteltu, monipuolisesti säädettävä kompressori.
Kielisoittajien kuplassa kompressoreissa on usein vain yksi hanikka, jonka vaikutus asettuu akselille ”vähän kompressiota – paljon kompressiota”. Compura on toista maata ja sallii soittajan määritellä myös sen millaista kompressiota laite tuottaa. Tämä antaa paljon, mutta haastaa samalla soittajaa – säätöjen määrän kasvaessa tarvitaan myös enemmän ymmärrystä siitä mihin säädöt vaikuttavat, muutoin tulokset jäävät sattumanvaraisiksi ja todennäköisesti epätyydyttäviksi.
Säätö säädöltä
Compuran sisällä signaali kulkee ensimmäisenä Gain-säätimelle, jota ei pidä sekoittaa vahvistimen gain-säätöön säröytystarkoituksissa. Tässä laitteessa Gain on tekninen säätö, joka sovittaa tulosignaalin voimakkuuden pedaalin sisäiselle toimintatasolle sopivaksi.
Sen jälkeen tulevat sitten kompression varsinaiset säädöt, joista ensimmäinen on tyyliteltyyn kirjoitusasuun nimikoitu Treshold (threshold, kynnystaso). Kyseessä on raja-arvo, jota hiljaisempaan signaaliin kompressori ei puutu, mutta jota voimakkaampaa signaalia laite hillitsee. Ja koska Gain sijaitsee ennen Tresholdia, vaikuttaa Gain-säätimen asento siihen miten Treshold-asetus käytännössä toteutuu.
Compuran Treshold-säätimeen ei ole studiolaitteiden tapaan merkitty nimellistä signaalitasoa, jota nupin asento edustaa, mutta eipä tällaista laitetta nyt kuitenkaan minkään taulukon mukaisin ohjearvoin käytetä, kun ei kyseessä ole esimerkiksi radioaseman lähetystehon vakiointiin tarkoitettu työväline.
Joten korvaa ja näppituntumaa sopii käyttää ja on itseasiassa pakkokin, sillä signaalitasoille tai kompression määrälle ei Compurassa ole mittarointia tai merkkiledejä. Vaikutuksen kuulee ja sen tuntee sormissa, sillä mennään.
Se kannattaa huomioida, että jos on vaikkapa plugari-maailmassa tottunut kynnystason asetukseen sillä logiikalla, että kääntö vastapäivään pudottaa kynnystasoa ja päinvastoin, niin Compuran säädin toimii vastakkaisella logiikalla: kääntö myötäpäivään herkistää kompressoria ja lisää kompressiota.
Seuraava toimintaa määrittävä säätö on Ratio eli kompressoinnin voimakkuus suhdelukuna. Yhden suhde yhteen tarkoittaa, että laitteeseen tuleva signaali vastaa laitteesta lähtevää, eikä kompressiota tapahdu, vaikka signaali ylittäisi asetetun kynnystason.
Suhdeluku 2:1 taas tarkoittaa, että tulosignaalin kasvaessa kaksi desibeliä kynnystason yläpuolelle, kasvaa lähtevä signaali vain yhden desibelin. Kasvu siis loiventuu, mutta kompressiota tapahtuu kuitenkin edelleen vain kynnystason ylittyessä, joten koko soittodynamiikkaa ei supisteta puoleen.
Compuran Ratio-asetuksen voi myös säätää niin suureksi, että kompressori puristaa käytännössä kaikki kynnystason ylittävät tulosignaalin tasot samaan yhden desibelin raamiin. Tällöin puhutaan jo limitoinnista, jolla asetetaan ehdoton katto signaalitasolle.
Compuran ratio-säätöön ei ole merkattu lukemia osoittamaan minkään tietyn asennon tuottamaa kompressiosuhdetta, mutta tässäkin kohden näppituntuma ja korva ohjaavat kyllä, kunhan asiaan syventyy.
Hetkellisten piikkien taltuttamisen sijaan voidaan kaventaa myös soiton koko dynamiikkaa laskemalla kynnystasoa niin alas, että signaali ylittää sen jatkuvasti ja kompressiota tapahtuu kaiken aikaa. Kun Ratio asetetaan sopivaan miedoksi, soiton eläväisyys säilyy, mutta hiljaisten ja kovien äänten välinen ero pienenee.
Compuran ratio toimii käytännössä mainiosti koko skaalalla sallien sekä miedot loivennukset että ankaran mankeloinnin.
Heti vai kohta?
Lopputulokseen vaikuttaa suuresti myös kompressorin toimintanopeus, jota Compurassa hallitaan kahdella säätimellä, Attackilla ja Releasella. Attack vaikuttaa siihen miten rivakasti kompressori reagoi, kun kynnystaso ylittyy. Releasella taas säädetään palautumisnopeus kompressiosta.
Compuran Attack- ja Release-säädöt ovat niin laaja-alaiset kuin voi toivoa ja säätötarkkuus erinomainen. Laitteen toiminnan voikin muotoilla hyvin tarkasti haluamakseen, onpa tarpeen saada selkeästi efektinomaista ja piiskamaisesti lävähtävää soundia perkusiiviseen soittoon, tasoitella liian voimakkaita dynamiikan vaihteluita tai antaa tukea sointiin esimerkiksi puhtailla soundella liidejä soitettaessa.
Tarvittaessa Compura myös pumppaa rytmikkäästi kompressoimalla äänten alukkeet ja vyöryttämällä soinnin esiin sitten jyrkästi sen jälkeen.
Säätimistön viimeinen hanikka on Volume, jolla kompressoidun signaalin voimakkuus asetetaan jatkon kannalta sopivaksi. Nyrkkisäännöksi voisi antaa, että jos kompressorin polkaisee päälle tai pois eikä äänenvoimakkuus sillä hetkellä notkahda tai ponnahda, ollaan oikealla hollilla. Silloin kompressori muokkaa soiton dynamiikkaa, mutta signaalin voimakkuus ei oleellisesti muutu.
Hienoinen tason nosto kuulostaa usein hyvältä ja saattaa olla eduksi esimerkiksi seuraavaa laitetta särölle puskettaessa, mutta signaalitason pudotus kompressoinnin seurauksena kuulostaa yhtä usein vain ponnettomalta.
Kovin muodikkaaksi juuri tällä haavaa nousseen rinnakkaiskompression mahdollisuutta Compurassa ei sisäänrakennettuna ole, mutta mikäänhän ei estä sommittelemasta sellaista koko pedaalikattauksen keskinäisiä kytkentöjä sopivasti muokkaamalla. Järjestely vaatii jonkin tavan jakaa signaali kahteen eri osaan ennen Compuraa, sekä tavan summata suoraan kompressorin ohitse johdettu ja Compuran läpi kulkenut signaali myöhemmässä kohdassa systeemiä.
Compurassa ei myöskään ole räkkilaitteissa usein tavattavaa liitäntää ulkoiselle side chain -signaalille, jolla kompressiota voisi ohjata ducking-efektin eli automaattisesti jonkin toisen äänilähteen tahdissa tapahtuvan vaimennuksen aikaansaamiseksi.
Vaikka sellainen onkin miksaustilanteessa varsin käyttökelpoinen kikka, ominaisuudelle on niukemmin tilausta perinteisessä soitossa. Eräs mainio piirre Compurassa vielä on – se tukevoittaa soundia silloinkin, kun varsinaista kompressiota ei tunnu eikä kuulosta olevan.
Instrumenttikäyttöön suunnitellulla kompressorilla on monta mahdollista tehtävää. Sillä voi ainakin tasoittaa soiton dynamiikkaa eli äänenvoimakkuuden vaihtelua, luoda vaikutelman sustainin pidentymisestä, sekä muovata äänen väriä ja luonnetta.
Kaikki nämä perustoimet kotimaisen Bluetonen Compura hoitaa esimerkillisesti, ja kattavien säätöjensä ansiosta todella hienostuneesti ja pikkutarkatkin vaatimukset täyttäen.
Lisäksi sillä on valttinaan erittäin kohinaton toiminta. Nykyisin yhä yleisemmin kitarakin soitetaan pedaaliston kautta suoraan tallentimelle tai äänentoistojärjestelmään ilman vahvistimen ja kaiuttimen käyttöä ja tässä kontekstissa häiriöttömyys on ensiarvoisen tärkeä laatutekijä.
Näine kaikkineen Compura onkin likeisempää sukua studioiden räkkilaitteille kuin perinteisille efektipedaaleille. Se suo aimo annoksen ylellisyyttä soundeihinsa panostavalle ja laitteiden toimintatapoihin perehtymiseen viehtyneille.
Bluetone Compura
Kompressori kielisoittimille
• gain tulosignaalin tason sovittamiseksi
• volume lähtösignaalin tason asetukseen
• treshold-, ratio-, attack- sekä release-säädöt kompression muotoiluun
• instrumenttitason tulo, 6,3 mm jakki
• instrumenttitason lähtö, 6,3 mm jakki
• liitäntä 9 V DC -virtatalähteelle
• hinta 330 €
Lisätiedot: Bluetone
Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 2/2024. Vastaavantyyppisiä, niin lyhyitä kuin pitempiäkin, käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.
Jos pidät näitä juttuja hyödyllisinä tai viihdyttävinä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.
Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.
Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan.
Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta.