Hienostuneet saksalaiset studiomikrofonit ovat perinteisesti olleet ison veden takana kuin suuresti arvostettuja jalosukuisia, kun taas amerikkalaisten omat mallit on usein kuitattu toteamalla ne hyviksi työjuhdiksi arkihommiin.
Tätä asetelmaa Shure ryhtyi määrätietoisesti muokkaamaan KSM-sarjallaan vuosituhannen vaihteessa, ja tämän artikkelin ensijulkaisun aikoihin (2011) oltiin edetty jo operaation kakkosvaiheeseen, kun KSM44A uusine esivahvistimineen korvasi aiemman KSM44-mallin.
Kyseinen mikrofonimalli on edelleen tuotannossa, joten julkaisu avoimesti luettavana nettiartikkelina perustelee itsensä.
Ja näin uutukaisesta lausuttiin Rivakat pikatestit -otsakkeen alla Riffissä 1/2011.
Shure KSM44A – Amerikan herkkua
Suuntakuvioita on yhä kolme – hertta, pallo ja kahdeksikko – ja lisäksi rungon kyljestä löytyvät kytkimet myös bassoleikkurille ja signaalitason vaimennukselle.
Toiminnot ovat samat kuin ennen: bass roll of -vaimentaa kuuden desibelin verran per oktaavi (< 115 Hz), cut of taas puraisee 18 dB:n teholla oktaavia (< 80 Hz).
Uuden esivahvistimen tuomat edut näkyvät suoritusarvoissa, joita on viilattu vielä oleellisesti aiempaakin kovemmalle tasolle.
Itseiskohinaa on saatu pudotettua kolme desibeliä (herttakuviolla 7 dB SPL-A on nyt 4 dB SPL-A), ja saman tien signaalin ja kohinan suhdekin koheni vastaavat kolme desibeliä.
Äänenpaineensietoa on sitäkin saatu petrattua ja ilman vaimenninta selvitään nyt 134 dB:n lukemissa, ja vaimentimen kera ylletään 150 dB:n tasolle (2500 Ω kuormaan).
Mikrofoni toimitetaan alumiinisalkussa, ja mukaan kuuluu vankka kehtoripustin, sekä vaihtoehtoinen kiinteä adapteri.
•••
Tallennuslaitteiden kehitys on paradoksaalinen asia. Musiikin rivikuluttajalle näyttävät mainiosti kelpaavan digitaalitekniikan kehnoimmat hedelmät ja nappikuulokkeiden vaatimaton toistokyky, mutta tuotantolaitteiston suunnalla kehitys paljastaa yhä armottomammin heikot lenkit, jos sellaisia äänitysketjussa on.
Teoriassa nykytallentimien ja miksausvälineiden laaja dynamiikka-alue haastaa mikrofonit, vaikka harva tuotanto oikeasti koetteleekaan teoreettista maksimia.
KSM44A vastaa kasvaneisiin haasteisiin pystypäin. Siinä on tallella edeltäjänsä sointi syvälle luotaavasta ja jämäkästä bassosta miellyttävän tasaiseen keski-alueeseen ja siitä edelleen selkeän avoimeen diskanttiin.
Esivahvistimen parannukset tulevat esiin, jos äänitysolot ja -laitteisto muilta osin sallivat, ja ellei ihanteeseen aina ylletäkään niin ei varmuusvara liene pahasta silloinkaan.
Viimeistään näillä eväillä Shure perustelee paikkansa samassa kategoriassa, johon ne elegantit eurooppalaismikrofonit ovat itsensä jo vuosikymmeniä sitten sementoineet.
Lisätiedot: Intersonic
Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 3/2011. Artikkeli on kuitenkin ajaton, sillä kyseinen mikrofoni on edelleen Shuren mallistossa ja käytettynäkin sellaisia liikkuu jonkin verran. Vastaavantyyppisiä iättömiä, niin lyhyitä kuin pitempiäkin, käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.
Jos pidät näitä juttuja hyödyllisinä tai viihdyttävinä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.
Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.
Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan.
Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta.