Skipper’s laajentaa pedaalirintamalle – särö yli laidan!

|
Image

Tarvitaanko sähkökitaran sointiin säröä lainkaan? Ilman muuta – aika useinkin ja vaihtelevia määriä. Niinpä vahvistimien valmistajat pitävät huolta siitä, että säröä tulee. Mutta jos ei tule riittävästi tai oikeanlaista, välitöntä apua saa säröttimistä, joita kutakuinkin jokainen pedaalivalmistaja tekee ja melkein jokainen soittaja omistaa.

Helsinkiläinen Matti Vauhkonen nähtiin Riffin sivuilla jo kymmenen vuotta takaperin, jolloin hän oli mukana suunnittelemassa ja rakentamassa Bluetonen vahvistimia. 
Sittemmin Vauhkonen on käynnistänyt kokonaan omien pienikokoisten putkinuppien sekä kaiutinkaappien – ja nyt myös pedaalien – valmistuksen tuotemerkillä Skipper’s.

Ensimmäisenä pedaalinaan Skipper’s on aiemmin julkistanut Boost Unitin ja nyt testiin saatiin ihkauusi overdrive Drive in Style, jonka suunnitteluun on osallistunut pedaalit itse käsityönä rakentavan Vauhkosen lisäksi Wellu Leppälä. 

Vauhkonen mainitsee yhdeksi soundilliseksi tavoitteeksi ruotsalaisen rock’n’roll -ryhmän Thundermotherin kitaristin Filippa Nässilin ronskin soiton, josta esimerkkiä kannattaa kuunnella 2020 hittibiisistä, sattumoisin nimeltään Driving in Style.

Pakkauksesta paljastuu ensimmäisenä kangaskassi, jolle löytyy aina käyttöä tavaran kuljettamisessa ja säilytyksessä, pedaali itse ja vielä plektrakin sekä käyttöohje ja tarra. Käyttöohje on suppea ja selittää vain säätimien merkityksen. Eikä overdrive selittelyjä kaipaakaan, koska kuuntelemalla sen ominaisuudet tulevat kyllä tutuksi.

Pedaali on rakennettu mustaan jämäkkään metallikoteloon ja säätimet ovat komeasti kullanväriset. Kirkkaasta pinnasta johtuen säätimien valkoiset merkkiviivat erottuvat vasta läheltä katsottaessa. Pedaalista on kuitenkin myös rinnakkaisversio, jossa värit ovat käänteisessä järjestyksessä.
Mustissa potikannupeissa asentoa osoittavat viivat näkyvätkin sitten taas huomattavasti paremmin.Säätimet pyörivät pehmeästi ja tasaisesti ja merkkivalon näkyvyys on hyvä.

Signaalitien suunta on merkitty varsin selvästi liitinten yhteyteen, ja päädyssä olevassa virtalähteen liittimessä on asiallinen tukirengas, josta aina saa kunniamaininnan. Virtalähdettä tarvitaan aina, sillä pedaali ei toimi paristoilla. Sitä ei mainita, ottaisiko Drive in Style vastaan isomman kuin yhdeksän voltin jännitteen. Oletin, että ei ja toimin ohjeistuksen mukaan.

 

Nyt ohjataan yli

Drive ja Level toimivat tässä pedaalissa aivan samoissa tehtävissä kuin muidenkin valmistajien overdriveissa. Drivestä huomaa pian, että sitä varovasti avatessa – aina noin kello 11 asentoon asti – pedaali toimii varsin puhtaana volyymiboostina. Ja tuota boostia tuleekin tosi roimasti. 
Tähän puoleen Skipper’sillä onkin kokemusta, sillä esikoispedaali Boost Unitille lupaillaan maksimissaan 18 desibelin vahvistusta, mikä on enemmän kuin tarpeeksi. 
Korvakuulolla ja ilman mitään mittalaitteita totesin putkicombon kanssa Drive in Stylenkin vahvistustehokkuuden muhkeaksi jo pelkän Levelin pyörittämisellä. Jopa niin, että vahvistimen omaa volyymia ei tarvinnut avata kuin hiukan ja kadullekin taatusti kuului. 

Mutta yliohjaustahan tässä haluttiin kuunnella. Sitä siis ruvetaan saamaan pedaalista itsestään, kun Drive veivataan kello 12 asentoon ja pitemmälle. Skaalan alkupäässä ääni säröytyy plektran iskun voimakkuuteen tai kitaran volyymisäätimen käyttöön reagoiden. Dynamiikkaa on ja kevyellä näppäilyllä saadaan vielä puhdas sointi ja lujempaa iskiessä jo puraiseva sivallus. Drivea enemmän avattaessa pedaali tuottaa ärhäkkää harmonista rokkisärötystä sitten jo aivan jatkuvalla syötöllä

Useimmissa overdrive-pedaaleissa on aika laajakaistainen sävynsäätö Tone, joissakin jopa kaksi. Skipper’sin ratkaisuna on ensinnäkin yläpaneelin keskellä Style, joka on ennen kaikkea keskitaajuuksien säädin. Sen vaikutus on selvästi kuultavissa, vaikkakaan ei kovin jyrkkä. 
Säätimen merkitys korostaa niitä tosiasioita, että sähkökitara on keskitaajuuksien soitin ja suurin osa soittamisesta on komppaamista tai riffejä juuri kitaran matalammasta päästä.

Sävysäätöön osallistuu lisäksi päädystä pilkistävä mysteerinuppi, jolla on erityistehtävänään leikata matalia taajuuksia kitaran signaalista jo ennen säröpiiriä. Tämän toiminnon valmistaja on valinnut mukaan selkeyttämään alapään sointia järeimpien särösoundien käyttötilanteisiin. 
Tälläkin säätimellä oli kuultavissa oleva vaikutus järjellisillä volyymeilla soitettaessa, mutta tuo ääripään säröjen ja volyymien testaaminen olisi vaatinut jo suuremman hallin soittamista varten.

Tutustumisaika oli tässä testissä melko lyhyt, mutta aikaisempi kokemus overdriveista on osoittanut, että parhaat tulokset saadaan, kun pedaalin ja vahvistimen yhteispeli tulee tutuksi. Kokeilun aikana halusin kuunnella ennen kaikkea pedaalin omaa soundia aika puhtaaseen vahvistimeen ajettuna, vaikka hyvin tiedossa on, että overdriven keskeisimpiä käyttötapoja onkin tukea ja maustaa vahvistimen alkavaa omaa säröytymistä.

Skipper’sin Drive in Style osoittautui harkiten suunnitelluksi pedaaliksi, joka ei ole pelkästään päälle/pois polkaistavaksi soveltuva vehje, vaan muutamankin säätimen yhteisasetuksilla monipuolisen rokkisoundien paletin tarjoileva tehostin ja rämäkkä särötin. Valmistajan esittämä 189 euron hinta tuntuu todella maltilliselta käsintehdystä pedaalista.

Skipper’s Drive in Style

Suomalainen overdrive-pedaali neljällä LED-clipperillä

• Drive, Style, Level -säädöt
• säädin kitarasignaalin alataajuuksien leikkaukseen
• toimii 9 V virtalähteellä
• hintaluokka < 200 €

Lisätiedot: Skipper’s Amps

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 2/2024. Vastaavantyyppisiä, niin lyhyitä kuin pitempiäkin, käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.  

Jos pidät näitä juttuja hyödyllisinä tai viihdyttävinä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena. 

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. 

Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta.