Cornerstone Gladio Double ja Antique – rohkeita ja joustavia soundeja

|
Image

Esikuvien soundeja voi tavoitella muutoinkin kuin mallintamalla. Vaikka analogielektroniikalla.

 

Cornerstone Pedals on pariskunnan Emilio ja Linda Massarin perheyritys ja kotoisin Pohjois-Italian Isprasta. Firman kotisivujen mukaan tämänhetkiseen valmistukseen kuuluu kolme erilaista kitarapedaalia – useampiakin on vuosien varrella ollut – ja kun testattavaksi näistä saatiin kaksi, muodostuu aika hyvä käsitys siitä, mitä Lago Maggioren rantamilla nykyään nikkaroidaan. Varsinkin, kun se kolmas on yksikanavainen versio nyt testattavasta Gladio Double -pedaalista. 

Kaikki Cornerstonen pedaalit ovat käsintehtyjä ja analogisia. Vaikka käsin tekeminen ei sellaisenaan ole tae paremmista soundeista, se on kuitenkin selvä osoitus valmistajan omistautumisesta asialleen ja luottamuksesta tuottee-
seensa.

Testattavat pedaalit Gladio Double V2.1 ja Antique ovat kumpikin tukevaan metallikoteloon rakennettuja ja niiden säätimet ja kytkimet toimivat tasaisesti. Molemmat saavat erityispeukutuksen siitä, että ulkoisen virtalähteen (9 V) liittimessä on kunnollinen tukikaulus eikä vain pelkkä reikä kotelossa. Koteloiden pohjissa ei ole kumityynyjä, mutta voipa olettaa, että pedaalilautaan kiinnitettynä nämä pitävät kyllä paikkansa.

 

Kaksi kanavaa, erikseen tai yhdessä

Metallinhohtoinen Gladio Double on kaksikanavainen etuastepedaali, jonka esikuvana on Alexander Dumblen vahvistimien tuottama soundimaailma. Alkuvuodesta 77 vuoden ikäisenä kuollut Dumblehan oli jo pitkään putiikkivahvistimien ehdoton kärkinimi. Vahvistimia valmistui häneltä harvakseltaan tilaustyönä ja ne olivat yksilöllisiä sekä kalliita. Tavallisella soittajalla ei ole ollut mitään mahdollisuutta sellaista omistaa, mutta monista levyhyllyn klassikoista löytyy erinomaisia esimerkkejä Dumblen kautta soitetuista soundeista.

Image

Ymmärrettävästi kitaristien keskuudessa vallitsee kiinnostus saavuttaa jotain samankaltaista maltillisemman budjetin laitteistolla. Kysyntään vastaten laitevalmistajat ovat tavoitelleet Dumblen soundipalettia joko kokonaisilla vahvistimilla tai pedaaleilla. Kotimainen Mad Professorkin valmisti useiden vuosien ajan Lassi Ukkosen suunnittelemia pedaaleja Simble Overdrive ja Twimble.

Cornerstone puolestaan kohdistaa Gladio Doublen kanavien äänimaailmat kahden Dumblen omistavan kitaristin inspi­roimaan suuntaan. Ja koska valmistaja nimeää nämä soittajat, mainitaan heidät tässäkin. 

Kanava I on ottanut vaikutteet Robben Fordin soundista, joka usein on puhtaan ja säröisen rajamailla liikkuva ja pehmeästi leikkaava, puraisee enemmän soittajan iskiessä kieliin kiinni rankemmalla otteella ja puhdistuu volyymia tai plektran iskua kevennettäessä. Toisaalta pedaalin gainin avaamista voi huoleti jatkaa vaikka ääreen asti, koska silloinkaan ei päädytä ylettömän särön alueelle. Pedaali jäljittelee hienosti putkivahvistimen saturoitumista ja kompressiota, mutta onpa siinä vielä minikytkimellä avattava lisäkompressio, joka keventää hiukan signaalihuippua ja pehmentää kokonaisuutta. 

Kanava II puolestaan nyökkää Sonny Landrethin äänimaailman suuntaan ja on lähtökohtaisesti selvästi rankempaa antia. Signaalin leikkautuminen on jyrkempää ja pienemmälläkin gainin avauksella tiristetään sointia jo mehukkaasti. Mutta mikä parasta, ei tämäkään kanava vie säröä epämukavuusalueelle.

Kakkoskanavan minikytkin jazz/rock ei suinkaan määrää, millaista musiikkia kahdella asetuksella on soitettava, mutta sisältää sen eroavaisuuden, että esiasetus jazz on selvästi keskitaajuuksia suosivampi ja rockpuoli taas antaa enemmän gainia ja ylätaajuuksia.

Kun kerran on kaksi nasevaa kanavaa samaan pedaaliin tehty, niin pitäähän niitä pystyä käyttämään yhtä aikaakin. Tämän mahdollistaa keskimmäisen minikytkimen asento D. Kahden kanavan yhteistyö on äärimmillään jo varsin rankka. Joskus sellaistakin tarvitaan.

Kummallakin kanavalla on yksi oma sävysäätö ja vaikka ne laajavaikutteisia ovatkin, tässä ei saavuteta samanlaista tulosta kuin aidossa Dumblessa, jossa tiettävästi soundin rakentamisen keskeinen osa on taajuuksien säätäminen.

Mutta Gladio Double täyttää tehtävänsä mainiosti jo ilman vertausta Dumbleen – eikä aitoa verrokkia viereen ollutkaan saatavana. Omana itsenään Gladio Doublekin tarjoaa joka tapauksessa muhkean valikoiman musikaalisia, heleitä ja erottelevia soundeja ja pystyy puskettuna rankkaankin murinaan menemättä liiallisuuksiin. Se on pedaali, jonka kaikille asetuksille löytyy käyttöä. Gladio Doublea käyttää mieluusti vahvistimeen kytkettynä joko vahvistimen oman etuasteen kokonaan ohittaen tai puhtaaseen kanavaan, joka ottaa pedaalisoundia hyvin vastaan sitä värittämättä.

Gladio Doublen isot säätimet ovat muuten kivan näköisiä ja todellakin muistuttavat joissakin Dumbleissa käytettyjä kiiltäviä pyörittimiä.

 

Joustavaa yliohjausta

Siinä missä Gladio Double on selvästikin etuasteen tavoin toimivaksi suunniteltu pedaali, toinen tutkittava Cornerstone on overdrive Antique.  Sen rakenne perustuu suunnittelija Emilio Massarin mieltymykseen kitaristi John Mayerin triokokoonpanon soundiin. Ohjevihkosessa on jopa ehdotuksia asetuksista tuohon suuntaan pääsemiseksi.

Image

Mayerilla oli käytössään ainakin Tubescreamer, ja vaikkei Antique ole siitä kopio, samankaltaisuuksiakin on. Antiqueen on kuitenkin pyritty rakentamaan selvästi enemmän soundin sävyn säätämisen mahdollisuuksia. 

Tämän toteuttamiseksi Antiquessa on erikseen säädin Tone, joka ei kuitenkaan hallitse koko taajuusaluetta, vaan kohdistuu mataliin taajuuksiin sekä alempaan keskialueeseen, kun taas ylemmät taajuudet käsitellään Presence-säätimellä. 

Keskitaajuuksia voi muokata lisääkin. Minikytkin Mid toimii lievänä keskitaajuuksien leikkurina ja sen toinen asento puolestaan päästää taajuudet läpi normaalisti. Viereinen minikytkin puolestaan on kompressorille. Se ei ole erityisen jyrkkä, vaan loiventaa pedaalin dynamiikkaa jonkin verran. Pikkuhuomiona: kompressiota on vähemmän, kun vipu on tekstin puolella, vaikka toisin päin tuntuisi
loogisemmalta.

Tietysti Antiquessa on volyymin ja gainin säätimet kuten asiaan kuuluukin.

Kuten Tubescreamer, Antique on omiaan vahvistimen eteen, tukemaan etuasteen toimintaa. Soljuvan bluesin tai klassisen hard rockin soundimaailman tavoittaminen ei sen kummempaa perusvarustusta vaadikaan. Vaan onpa Antiquen omakin soundi sen verran maukas, ettei sitä välttämättä tarvitse enää etuasteella muovata. Tavoitteet joustavasta ja monipuolisesta yliohjaussoundista on saavutettu.

 

Cornerstone Gladio Double ja Antique

Putiikkipedaaleita Italiasta

Gladio Double
• kaksikanavainen etuastepedaali
• kanavat toimivat itsenäisesti tai yhdessä
• kummallakin kanavalla gain-, tone- ja volumesäätimet
• I-kanavalla kytkinvalintainen kompressori
• II-kanavalla kaksi vaihtoehtoista EQ:n esiasetusta (jazz/rock)
• hintaluokka 350 €

Antique
• Tube Screamer-tyylinen yliohjauspedaali
• sävysäädöt jaettu kahteen taajuuskaistaan
• valinnainen keskitaajuuksien leikkaus
• kytkimellä valittavissa lisäkompressio
• hintaluokka 230 €

Lisätiedot: ToneFest Guitar Gallery

••• 

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 2/2022. Vastaavantyyppisiä käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.  

 Jos pidät näitä juttuja hyödyllisinä tai viihdyttävinä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena. 

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta.