DarkGlass Alpha Omega Ultra – säröä Aasta Oohon

|
Image

Monipuolinen etuaste kaiutinsimuloinnilla ja kahdella erilaisella, varta vasten juuri bassolle suunnitellulla säröllä vaikuttaa todella houkuttelevalta yhdistelmältä. Eikä siinä vielä kaikki, sanoisi vanhan liiton myyntimies.

 

DarkGlassilla on tätä nykyä jo laaja mallisto erittäin laadukkaita basisteille suunnattuja pedaaleita sekä vahvistimia, ja tämän Suomesta käsin operoivan firman tuotteita voi hyvinkin nähdä kaikkein isoimpien maailmaa kiertävien bändien kattauksissa. Erityisesti B3K- ja Vintage MicroTubes -säröpedaalit ovat vakiinnuttaneet asemansa paitsi hyvän soundin, varmasti myös simppelin käyttöliittymän ja toimintavarmuutensa ansiosta. 

Alpha Omega Ultra laajentaa edelleen palettia ja päivittää samalla aiemman Alpha Omegan uuteen uskoon. Kyseessä on monipuolinen työkalu basistille, joka hakee rankempaa ja ”tuuheampaa” säröä

Alpha Omega Ultran nimi viittaa sen tuottamiin säröihin, Alphaan ja Omegaan, joiden keskinäistä suhdetta säädetään Mod-nappulalla. Säröpuolen vahvistusta eli gainia säädetään Drivella ja Level puolestaan määrittää säröpuolen volumen silloin, kun särö on päällä.

Säröpuolen ohituskytkimen päällä lukee nimikkeenä ”distortion” ja sitä Alpha Omega Ultra todellakin tarjoaa. Kevyt reunasärö kannattaa edelleen hakea sieltä DarkGlassin Vintagesta, kun taas tällä pedaalilla saa aikaan tiivistä, jopa lähes syntetisaattorimaista surinaa ilmoille. Sen hallitsevuutta kokonaisuudessa voi silti muunnella tilanteen mukaan, sillä Dark-Glassin aiemmista pedaaleista tuttu Blend on jälleen mukana sekoittamassa puhdasta signaalia särön sekaan. 

Aiemman Alpha Omegan kolmialueinen eq on Ultrassa vaihdettu graafiseen korjaimeen. Se on hyvä työkalu, jolla saa runsaastikin särötetyn soundin pysymään aisoissa ja tuotua haluamiaan taajuuksia esiin myös puhtaasta soundista. Eq:n reunoilla on myös Growl- ja Bite-namiskat, joilla voi lisätä alakertaa sekä ylempiä keskialueen taajuuksia. 

Graafisen eq:n yhteydessä on lisäksi erikseen master volume, jolla voi viritellä lähtösignaalin voimakkuuden pedaalin ollessa aktiivisena. Master volume ei siis vaikuta äänenvoimakkuuteen ollenkaan, kun pedaali on bypass-tilassa. 

Alpha Omega Ultrassa on myös kaiutinsimulaatio, johon on mahdollista ladata erilaisia kaiutinimpulsseja usb-liitännän kautta. Kaiutinsimulaation avulla pääsee lähemmäksi aidon mikitetyn kaiuttimen fiilistä esimerkiksi suoraan korvamonitorikuunteluun soitettaessa, ja se teki kyllä blendatun särön kanssa soittamisesta ehkä hieman ”aidomman” kuuloista ja tuntuista. Harmi silti, että oikean vahvistinpinkan korvaaminen ei kaikilta osin onnistu – tai sitten pitäisi simuloida myös se puristisimmissa piireissä rakastettu lahkeiden lepatus.

Pedaalissa on myös pikkuplugilla toteutettu oma kuulokeliitäntä. Oikein kätevä ominaisuus sinänsä, mutta liekö sitten tilakysymys, että liitäntä on toteutettu nimenomaan pikkuplugilla joka vaikuttaa aina heiveröisemmältä vaihtoehdolta jo tämän kokoluokan laitteissa.

Apha Omega Ultra toimii myös Di-boksina ja XLR-liitäntä on vasemmassa kyljessä. Valitettavasti normi-phantom ei kuitenkaan käy virransyötöksi, vaan pedaali tarvitsee erillisen muuntajan. 

 

Ehdoton linja ei lipsu

DarkGlass tekee edelleen täysin virheetöntä laatua. Jonkun mielestä firman soundi saattaa olla ehkä hieman persoonaton, mutta samapa tuo, makuja on monia. Joillekin sitten merkkaa enemmän se, että Alpha Omega Ultra ei muuta sormista lähtevää soundia, vaan tekee soittajan tarjoamasta soundista kahdella laadukkaalla kytkennällä särötetyn version. Silti se ei kuulosta päälleliimatulta, vaan soundista tulee ehyt ja yhtenäinen. 

Image

 

Nykymaailmassa vahvistimien kantaminen lavalle vähenee kaiken aikaa, kun laadukas korvamonitorointi on helposti ja suhteellisen edukkaastikin saatavilla. Etuasteen särön ja di-boksin yhdistelmä yhdessä kompaktissa paketissa tarjoiltuna on ajan hermolla, ja kaiutinsimulaatiolla varustettuna se on varmasti tervetullut lisä oman kuuntelun rakentamiseen niillekin, jotka vierastavat paljasta linjasignaalia. Unohtamatta pedaalin päätehtävää – sitä säröä.

 

DarkGlass Alpha Omega Ultra

Etuaste & DI-boksi bassolle

• 6-alueinen eq
• kaksi eri säröä samassa laitteessa
• Drive särön ohjaamiseen
• Mod säröjen keskinäisen suhteen säätämiseen
• Blend särön ja puhtaan signaalin miksaamiseen
• Growl- ja Bite-sävynmuokkauset
• kaiutinsimulaatio
• USB-liitäntä eri kaiutinimpulssien lataamiseen
• balansoitu linjalähtö
• liitäntä ulkoiselle virtalähteelle
• hintaluokka alle 450 euroa

Lisätiedot: Soundtools

•••

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 2/2018. Vastaavan tyyppisiä käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.  Jos pidit juttua hyödyllisenä tai viihdyttävänä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 


Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.
 

Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta.

Lisää nettiin avattuja laitetestejä näet alempaa tältä sivulta ja voit selata niitä myös tästä.