Electro-Harmonix Tone Corset – kompressoi kuten haluat

|
Image

Rinnakkaiskompressio on suosittu konsti tukevoittaa soundia hienostunein elein. 
EHX tarjoaa nyt tuota studiomaailman kikkaa suoraan kitarapedaaliin integroituna.

Neljällä nupilla säädettävä EHX Tone Corset on lähtökohdiltaan analoginen peruskompressori, johon on lisätty käyttömahdollisuuksia huomattavasti laajentava Blend-säätö. Sillä miksataan alkuperäisen ja kompressoidun signaalin keskinäistä suhdetta.

Blendin ansiosta perinteisen, dynamiikka-alueen voimakkainta osuutta muokkaavan kaulinnan vaihtoehtona on rinnakkaiskompressio, jossa laitteen vaikutus tuleekin esiin hiljaisimmissa äänissä.

Tekniikka perustuu siihen, että signaali jaetaan ennen muokkausta kahteen haaraan, joista ensimmäinen kulkee laitteen läpi suoraan sellaisenaan ja vain toista haaraa kompressoidaan. Lopuksi suora ja kompressoitu signaali miksataan yhteen sopivassa suhteessa.

Voimakkaan äänen aikana kompressori hillitsee sen läpi kulkevaa signaalia ja sen vuoksi kompressoitu signaali jää suhteessa niin paljon suoraa ääntä hiljaisemmaksi, että sen vaikutus summaan on vain vähäinen tai olematon. Mutta hiljaisemmissa äänissä kompressio on vähäisempää ja silloin suoran signaalin ja kompressoidun signaalin keskinäinen voimakkuusero ei olekaan enää niin suuri. Kompressoidun signaalin suhteellisen osuuden kasvaessa kasvaa samalla sen vaikutus summaan.

Perinteinen kompressio kääntyykin tavallaan nurin niskoin, kun käytännössä soiton voimakkaimmat äänet kuuluvat suoran haaran kautta sellaisina kuin ne soittajalta lähtevät, mutta hiljaisempien äänten ja jaksojen aikana kompressoitu signaali antaakin tukea.

 

Tavalla tai toisella

Tone Corset antaa käyttäjän valita perinteisen ja rinnakkaiskompression välillä portaattomasti.

Jos on tarpeen kaitsea holtitonta soittoa tai tuottaa selvästi kuuluva efektinomainen kompressio vaikkapa funk-kompin vatkaukseen tai gilmouristiseen sooloiluun, käännetään Blendin viisari jonnekin puolenpäivän yli ehtoopuolelle, jolloin kompressoitu signaali hallitsee soundia enempi vähempi suvereenisti.

Jos ei ole tarpeen paimentaa yksittäisiä ääniä ruotuun tai halutaan tehostemaisen vaikutelman sijaan jotakin elegantimpaa, voi sopivaa balanssia hakea Blend-potikalla suurinpiirtein kello yhdentoista asentoon saakka. Niille paikkeille asti kompressoitu signaali pysyy kiltisti taustalla ja soiton voimallisemmat sävelet tulevat läpi kirkkaina ja luonnollisina. Mutta hiljaisten sävelten soidessa ja yksittäisen äänen tai soinnun hiljalleen vaimentuessa ui kompressoitu signaali esiin ja tukevoittaa sointia aivan omalla ja oivallisella tavallaan.

Lopputulos riippuu suuresti siitä, miten nopeaksi kompres-sion reagointi on asettu attack-säätimellä ja minkä verran on määritelty kompression määräksi sustain-säätimellä. Mitä rivakammin ja rajummin kompressoidaan, sen helpommin muokattu signaali alkaa dominoida. Ja sama pätee toisin päin – pitkä attack-aika ja mieto rutistus eivät nouse niin ilmeisinä esiin, vaikka kompressoitua signaalia annostelisi Blendillä hiukan enemmänkin sekaan.

Ja käyttipä soiton höystämiseen kumpaa tahansa tapaa, lopputuloksen saa mallattua sopivalle voimakkuudelle erillisellä volume-hanikalla.

 

Hienostuneesti, totta kai

Tone Corset pystyy kaikkeen siihen mihin peruskompressorit muutenkin. Reilusti annosteltaessa sillä voi lytätä ankarasti sivalletut kielten paukutukset funk-komppiin tai hybridipikkailuun istuvaksi kuplahteluksi, ja sillä voi yhtä hyvin mankeloida kitarasoundin kosketinsoitinmaiseksi, pitkään soivaksi tahnaksi. Efektikäytön ohessa painokkaampi kompressio mallaa oikein mainiosti myös yli-innokkaan soiton tasailuun.

Tone Corset soveltuu kuitenkin myös hyvin hienovaraiseen dynamiikan hallintaan. Etenkin rinnakkaiskompressiota käytettäessä sen voi säätää niin elegantiksi, että laitteen toimintaa ei kuule efektinomaisesti vaan sen vaikutus tulee esiin pienten finessien kuulumisessa – ilmaisussa voi sen ansiosta käyttää sellaisiakin koruja ja pieniä yksityiskohtia, jotka muuten jäisivät kuulumattomiin.

Kun yksinkertaisten ja tehokkaiden säätöjen tukena on vielä pienellä vipukytkimellä aktivoitava pad eli tulosignaalin vaimennin, voi pedaalia käyttää huoletta tymäkämmilläkin mikrofoneilla varustetulla soittimella. Pad vain päälle, jos tulosignaali tuuppaa pedaalin särölle tai tuntuu siltä etteivät kitaran antosignaali ja pedaaliin asetettu kompression kynnystaso osu yksiin.

Ja kun nyt särö mainittiin, niin yllättävää kyllä sellaisenkin saa Tone Corsetista ulos kääntämällä Blendin reippaasti kompressoidulle puolelle ja attackin sekä sustainin liki maksimiaan ellei jopa aivan tappiin asti. Silloin puhtaan soinnin selkään kapuaa maukas, hiukan sohjoinen ja pehmeästi fuzzmainen särö, jolla bassokielten kvintti-riffailuun saa mainoin vintage-tunnelman.
 

 

Electro-Harmonix Tone Corset

Analogikompressori kitaralle

Säädöt :
• kompression nopeus (attack)
• kompression voimallisuus (sustain)
• kompressoidun ja kompressoimattoman signaalin tasapaino (blend)
• äänenvoimakkuus (volume)

• balansoimaton tulo- ja lähtö, 6,3 mm:n jakki
• tulosignaalin vaimennuskytkin (pad)
• virtalähteen liitäntä, 9 V, (Boss/Ibanez)
• toimii myös paristolla
• hintaluokka 100 euroa

Lisätiedot:
EM Nordic 
Soundtools
Uraltone

•••

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 4/2017. Vastaavan tyyppisiä käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.  Jos pidit juttua hyödyllisenä tai viihdyttävänä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 


Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.
 

Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta.

Lisää nettiin avattuja laitetestejä näet alempaa tältä sivulta ja voit selata niitä myös tästä.