Subbass-kaappi ja siihen suoraan liitettävän pilarikaiuttimen yhdistelmä alkaa löytyä jokaisen PA-merkin katalogista. Ja kuten ajan henki on, systeemin ohjaus DSP-prosessorilla kuuluu skeemaan. Nyt on vuorossa EV.
Evolve 50:ssä on kaksi monotuloa, jotka passaavat niin mikrofoni- kuin linjasignaaleille. Kummallekin on oma analoginen voimakkuudensäätimensä, ja DSP-puolelta päälle ja pois kytkettävä phantom-syöttö (+15 V) kuuluu sekin näiden kahden kanavan varusteluun.
Kolmantena kanavana on niin ikään omalla voimakkuudensäädöllään varustettu stereofoninen aux-tulo, johon voi syöttää ulkoisen musiikkisoittimen signaalia analogisella kytkennällä (RCA / miniplugi) tai langattomasti Bluetoothilla.
Master volumeksi merkattua säädintä painamalla aukeavat DSP:n asetukset ja valikoissa liikkuminen sekä parametrien säätäminen hoituvat sen jälkeen yhdellä ja samalla nupilla. Kaikki toimintaan vaikuttavat säädöt ja asetukset löytyvät Evolven omista valikoista, eikä huutavaa tarvetta ulkoiselle ohjaimelle ole. Sellainenkin löytyy, EV QuickSmart-applikaatio, jolla voi säätää enimmillään kuutta pilarin ja suppasen yhdistelmää.
Yhdestä tulee kolme, kolmesta kaksi
Kuljetusta varten Evolve 50 -setti puretaan kolmeen osaan. Bassokaappi kulkee sellaisenaan, kaiutinosa ja sitä kannatteleva torni taas pakataan omaan olkalaukkuunsa, joten roudauksesta selviää kahdella pakaasilla. Sekä kasaus että purku käyvät vaivattomasti ja ilman turhia sovitteluita.
Tornin huippuna oleva pilarikaiutin irtoaa systeemiä purettaessa sijoiltaan vaivattomasti nostamalla suoraan ylöspäin ja kaiuttimen takalaitaan integroidusta pitkästä kahvasta saa hyvän otteen reilut 80 senttiä korkeata pilaria käsiteltäessä.
Kaiutintelineenä palveleva alumiininen väliputki on mitaltaan reilut 10 senttiä pitempi ja se irtoaa bassokaapista samalla tavalla suoraan ylöspäin nostamalla. Väliputken kumpikin päätyosa on muovia, ja suhteellisen napakat liitokset on varmennettu hillityillä magneeteilla. Ne eivät suoranaisesti lukitse osia toisiinsa, mutta jarruttavat sen verran etteivät ne ihan tahattomasti pomppaa irtikään.
Audiosähkön kulku bassokaapilta pilarille on järjestetty väliputken kautta kiinteästi, eikä minkäänlaista ulkoista kaapelointia tarvita, virtajohtoa lukuunottamatta.
DSP avaa ovia
Evolven kaiuttimia suojaava automaattinen limitteri on aina päällä, kuten viisasta onkin.
Mikäli setti palvelee laajemman kaiutinjärjestelmän viive-kaiuttimena, niin sopivan viiveen voi asettaa sen omalla DSP:llä. Asteikko on ilmaistu millisekuntien sijaan suoraan metreinä (sekä vaihtoehtoisesti jalkoina).
Yleisviritykseen on neljä valmiiksi muokattua käyttötilaa, jotka on nimikoitu tallennetun musiikin, elävän musiikin, puhetoiston ja klubimusiikin soittoon viittavin termein. Eri valintojen taajuusvasteista ei löytynyt graafisia kuvaajia tai muuta dataa, mutta kyllä niiden välillä on huomattavia eroja ja itse kullakin nimikkeeseen luontevasti yhdistyvät omat luonteensa – esimerkiksi puhetoistossa alarekisteriä vaimennetaan selkeyden tehostamiseksi, kun taas jytämusiikin soittoon on tarjolla bassoa reippaasti korostava vaihoehto.
Käyttötarkoituksen valinnan ohessa yleissointia voi justeerata myös sub bass -kaistan tasoa säätämällä. Säätö on porrastettu desibelin askelmin ja säätövaraa on täydestä mykistyksestä nollatasoon ja siitä vielä kymmenen desibelin korostukseen asti.
Yleissoinnin tarkempaan säätöön on kolmialueinen ekvalisaattori, jonka kullakin kaistalla on korjausvaraa 12 dB:n
vaimennuksesta aina kuuden desibelin korostukseen saakka.
Ylin korjainkaista on hyllytyyppinen ja sen rajatajuudeksi ilmoitetaan 6 kHz. Bassokaista on sekin hyllytyyppinen, mutta rajataajuutta ei löytynyt sen paremmin manuaalista kuin nettihakunakaan. Väliin jäävää keskikaistaa muokataan puoliparametrisella kellokorjaimella, jonka vaikutus voidaan kohdistaa 200 – 1200 Hz:n haarukassa.
Tässä kohden Evolven omat säädöt ovat applikaatiota monipuolisemmat, sillä jostain syystä tätä vaikutustaajuuden säätöä ei ole implementoitu etäohjaukseen. Muutoinkin applikaatio itsessään on hyvin pelkistetty, sillä se tarjoaa vain yleissoinnin esimuokkauksen valinnat käyttötilan / -tavan mukaan sekä kolmialueisen ekvalisaattorin ja yleisvoimakkuuden säädöt. Muut yleiset parametrit, kuten sub bass -kaiuttimen suhteellinen voimakkuus ja mahdolliset viiveasetukset on tehtävä joka tapauksessa Evolven omilla säätimillä, samoin kuin kanavakohtaiset voluumiasetukset sekä phantomin käyttö.
Tehdyt asetukset saa myös tallennettua Evolven muistiin vastaisen varalle.
Ilmojen halki
Bluetooth-yhteyksiä hallitaan Evolve 50:n päässä kahdella eri asetuksella. Sekä ohjausapplikaatio että musiikin striimaus pitää kumpikin kytkeä erikseen päälle ja sen lisäksi parin muodostaminen määritetään sekin erikseen kumpaankin toimeen.
Kauko-ohjausta varten paria muodostettaessa aplikaatio haistelee itse mahdollisia kumppaneita ja muodostaa yhteyden Evolveen, kun sellaisen havaitsee. Käyttäjä vain kuittaa asian mobiilinsa näytöltä. Striimausta varten taas komento kumppanin hakuun ja parin muodostamiseen annetaan Evolven DSP-valikosta.
Molemmat yhteydet toimivat kuten Bluetooth kokemukseni mukaan muutoinkin – yhteys saattaa löytyä heti, tai sitten asiaa joutuu avittamaan pyyhkimällä mobiilin muistista vanhoja kumppaneita pois ja varmistelemalla ettei lähistöllä ole liikaa muita kiinnostavia kohteita. Noin ylisummaan Bluetooth taitaa olla datamaailman epäluotettavin kumppani, vaikka sillä onkin hyvät hetkensä.
Kokemus kuuluu
Evolve 50 on käytännöllinen roudattava, mekaniikka vankan oloista ja käyttö helppoa.
Äänipuoli jatkaa asiallista linjaa: sointi on tasainen, selkeä ja luonnollinen. Eri käyttötilanteisiin tarkoitetut esiekvalisoinnit vaikuttavat tarkoituksenmukaisilta ja tehokas kolmialueinen ekvalisaattori antaa työkalut oman maun mukaiseen muokkaukseen.
Yläkaapin taitos suuntaa alimpien elementten äänen etupenkeille silloin, kun kaiutin on nostettu lavalle. Auditoriomaisessa nousevan katsomon tilassa olisi mukavaa, jos kaiuttimen voisi kääntää ylösalaisin jolloin tilttaus yläviistoon hoituisi sekin yhtä kätevästi. Tähän ei systeemi sentään kuitenkaan taivu, sillä yläkerran kaiuttimessa on selkeästi määritelty alapääty ja yläpääty ja sen mukaan mennään.
Laaja vaakasuuntaavuus puolestaan on miellyttävän tasainen, eikä kaiuttimen edestä sen sivulle siirryttäessä ilmene minkäänlaisia äkillisiä muutoksia vaan äänikuva pysyy hallittuna positiosta riippumatta. Aivan sivullakin kuulee vielä sen verran, että systeemi saattaa vähentää erillisen monitoroinnin tarvetta akustisilla tai trubakeikoilla.
Electro-Voice on alan pioneereja, joskin tässä laitekategoriassa se astuu mukaan kisaan vasta muiden jo lämmiteltyä alkuerissä useamman kierroksen. Pitkä kokemus tuntuu, näkyy ja kuuluu – ote on vakuuttava heti ensisuorituksesta alkaen.
Electro_Voice Evolve 50
• kaksi mikrofoni/linjatuloa omin volume-säädöin
• stereotulo analogi- ja Bluetooth-signaaleille
• pilarikaiuttimessa 8 kappaletta 3,5-tuumaisia neodyymielementtejä
• sub bass -kaapissa 12-tuumainen kartioelementti
• pilarin suuntaavuus vaakaan 120 astetta
• pilarin suuntaavuus pystyyn 40 astetta, epäsymmetrisesti
• D-luokan vahvistimet: 500 W + 500 W
• jakotaajuus 200 Hz
• taajuusvaste (-3 dB): 43 Hz – 20 KHz
• taajuusvaste (-10 dB): 37 Hz – 20 KHz
• maksimiäänenpaine 127 dB
• Bluetooth-ohjaus ja ohjelman syöttö
Paino:
• sub bass -kaiutin 23 kg
• pilarikaiutin 4,7 kg
• väliputki 1,25 kg
• Hinta 1835 e
• Lisävarusteina suojahuppu bassokaiuttimelle ja yhteinen olkalaukku pilarille sekä väliputkelle.
Lisätiedot: Profitron
•••
Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 1/2018. Vastaavan tyyppisiä käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa. Jos pidit juttua hyödyllisenä tai viihdyttävänä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.
Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.
Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta.
Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.
Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta.
Lisää nettiin avattuja laitetestejä näet alempaa tältä sivulta ja voit selata niitä myös tästä.