Perheen pienimmäinen sai kunnian tulla edustamaan mallisarjaa koesoitossa ja komeastihan tuo toimensa hoiti. Asiallinen peruskonstruktio, runsas varustelu ja jämäkkä sointipuoli riittävät näissä kehissä pitkälle.
Ventis 110A:n asennus telineeseen käy helposti pohjaan upotetun kupin ansiosta, mutta muutkin käyttötilanteet on huomioitu. Sankakiinnike seinäasennukseen löytyy lisävarusteena, ja ripustusta varten on kaapin kumpaankin päätyyn sekä kylkien ylänurkkiin upotettu M10-kierteelle sopivat istukat. Silmukkaruuville tarkoitettu kierre on sijoitettu takalevyn alaosaan keskilinjalle siten, että kaiuttimen tilttaus onnistuu sekin.
Kahvoja on vain yksi, mutta yläpäätyyn upotetusta tanakasta alumiinihantaakista saa kyllä hyvän otteen, jolla Ventis 110A:n hissaa sujuvasti ulos kuljetuskotelosta ja nostaa tolpan nokkaan pulmitta. Painoa on alle 16 kiloa, eivätkä ulkomitatkaan tuota roudaajalle liiemmin haasteita.
Kaiutinkotelon muoto on epäsymmetrinen ja sen ansiosta lattialle kyljelleen kaadettu kaiutin palvelee tarvittaessa myös kulmamonitorina. Asia on huomioitu muotoilun ohessa myös audiotoiminnassa.
Diskanttitorven nimellinen avautumiskulma on 80 astetta vaakaan ja 50 astetta pystyyn silloin, kun kun kaiutin on normaalissa pystyasennossaan. Monitorikäytössä suuntaus saadaan mallattua sopivaksi kääntämällä torvea 90 astetta, jolloin säteilykeila asettuu jälleen leveämmäksi. Vaihto on yksinkertaista, eikä vie muutamaa minuuttia kauempaa edes manuaalista ruuvimeisseliä käytettäessä, akkukoneella puuha käy vieläkin nopsemmin. Kaiuttimia suojaava ja sisäpinnaltaan ohuella avo-solukkoisella vaahtomuovilla verhottu metalliverkko on kiinnitetty vanerikoteloon kahdeksalla harvakierteisellä laipparuuvilla, ja itse torvea pitää sijoillaan neljä koneruuvia. Verkko pois, torven kiinnitysruuvit auki, torven kääntö ja ruuvit jälleen asianmukaisesti paikoilleen. Siinä se.
Fysiikka ensin, DSP sitten
Torven kääntö on ensimmäinen vaihe kaapin sopeuttamiseksi monitorikäyttöön. Koska sijoitus lattiaan on omiaan korostamaan bassorekisterin sointia tarpeettoman tuntuvasti, etsitään vielä Ventis 110A:n takalevyn ohjainpaneelista DSP:n Location-valikko ja valitaan sieltä vaihtoehto ”Monitor” liiallisen basson vaimentamiseksi.
FBT on paketoinut Ventis 110A:n DSP-prosessoriin myös signaalitasoja kaitsevan limitterin, jonka säädöt on pelkistetty minimiin. Valita voi normaalin toiminnan vaihtoehtona mini- tai maksimaalisen limitoinnin.
Muut DSP:n vaihtoehdot yleissoinnin muokkaamiseksi käyttötavan mukaan ovat ”pole”, ”wall” sekä ”array”, joista jokainen huomioi kaiuttimen sijoituspaikan vaikutuksen ääneen ja pyrkii sitten neutraloimaan ei toivotut ilmiöt.
Sijoituspaikan mukaisen perusekvalisoinnin täydennykseksi FBT on sisällyttänyt DSP-prosessoriin toisenkin yleissointia muokkaavan esiekvalisoinnin. Valmiina on kuusi eri vaihtoehtoa (Live/Origin, Vocal, DJ, Touring, Loudness ja Warm), joilla yleissointia voi stemmailla tilanteen luonteeseen ja tunnelmaan sopivaksi.
Tarkkoja lukemia vasteen muokkauksista ei löydy käyttöohjeesta eikä FBT:n sivustolta, mutta sanalliset luonnehdinnat antavat kyllä hyvää osviittaa siitä, mitä esimerkiksi Touring- tai Warm-nimikkeen takaa löytyy. Ja lopullinen valintahan tehdään kuuntelun perusteella kulloisenkin tilanteen mukaan.
Edellisen lisäksi Ventis 110A:n DSP on varustettu erillisellä bassoleikkurilla, jossa täyden kaistan toiston vaihtoehdoksi voi valita FBT:n omien sub bass -kaiuttimien käyttöön soveltuvan taajuuskaistan rajauksen tai 10 hertsin portaikolla valittavan geneerisen vaimennuksen 80–140 Hz:n rajataajuuksilla.
Soundin viritys käsityönä
Mikäli tehtaan valmiit esimuokkaukset eivät tuota toivottua tulosta, voi niiden sijaan turvautua käsisäätöihin. Presettien lisäksi DSP:ssä on kaksi muistipaikkaa käyttäjän omille säädöille, ja työkaluiksi FBT on varannut neljä monipuolista suodinta.
Suotimen toiminnan voi määrittää yksilöllisesti joko parametriseksi korjaimeksi, hyllytyyppiseksi basso- tai diskanttikorjaimeksi tai 12 desibeliä oktaaville vaimentavaksi basso- tai diskanttisuotimeksi.
Suotimien vaikutus on porrastettu puolen desibelin askelmin ja haarukka kattaa alueen aina 10 desibelin vaimennuksesta 10 desibelin vahvistukseen saakka.
Eikä hupi tähän lopu, sillä yleissävyn jo esiteltyjen muokkauskeinojen perään on vielä käytettävissä jokamiesluokan työkalu, kiintein taajuuksin operoiva kolmialueinen ekvalisaattori, jonka jokaisella kaistalla on muokkaustehoa enimmillään 10 desibelin korostukseen tai vaimennukseen, jälleen puolen desibelin askelmin.
Ekvalisaattoria käyttäessä saattaa aluksi hämätä ettei säätäminen tunnu vaikuttavan mitään, sillä asetus ei muutu vielä nuppia kääntäessä vaikka näytöllä lukema vaihtuukin säätimen käytön myötä. Uusi asetus astuu nimittäin voimaan vasta siinä vaiheessa, kun desibeliarvo on valittu ja kooderinuppia painetaan säädön kuittaamiseksi.
Se on jämpti näin!
Ventis 110A on pätevä paketti PA-keikalle tai treenikämpän tarpeisiin. Kymppituumainen elementti soi napakasti ja soundi on terve koko kaistalla alhaalta ylös. Monipuolisella DSP-prosessorilla toistoa saa tehokkaasti viriteltyä eri käyttötilanteisiin.
Basso ei luonnollisestikaan tässä kokoluokassa tutisuta lukaalia, mutta alakerta pysyy jämptissä kuosissa eikä liuho tai lepata omiaan. Keskialue on hyvin läsnä, erotteleva ja sävyiltään luonnollinen niin laulun kuin soitintenkin suhteen. Diskantti on selkeä ja hallittu – se ei räimi kasvoille, vaikka torvelle ominaista hienoista kireyttä ilmeneekin kovempaa soitettaessa. Ja siihen saattaa kyllä lipsahtaa ihan huomaamattaan, sillä kokoonsa nähden tällä pikkukaapilla on reippaasti äänivaroja.
Salkoon nostettuna laulukaappina Ventis 110A vastaa trubaduurin tai akustisen yhtyeen tarpeisiin sellaisenaan ja erillisen sub bass -komeron tuella voisi kyllä lähteä rocktrion keikalle paikalliseen kuppilaan. Kun mukaan lasketaan mahdollisuus käyttää samaa kaiutinta esimerkiksi treeneissä PA:na ja keikalla kulmamonitorina, kasvaa plussalista entisestään. Hyvää työtä, FBT.
FBT Ventis 110A
Aktiivinen kaksitiekaiutin DSP-prosessorilla
• 10" bassokartio
• 1" diskanttielementti
• käännettävä torvi 80° × 50°
• toistoalue 58 Hz – 20 KHz (-6dB)
• nimellisteho 700 W + 200 W
• hetkellinen piikkiteho 1400 W + 400 W
• maksimiäänenpaine 124 dB (hetkellisesti 131 dB)
• mitat: 420 × 675 × 400 (l × k × s, mm)
• paino 15,6 kg
• hintaluokka 1000 euroa
Lisätiedot: Noretron Communication
•••
Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 1/2019. Vastaavantyyppisiä käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa. Jos pidit juttua hyödyllisenä tai viihdyttävänä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.
Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.
Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta.
Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.
Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta.
Lisää nettiin avattuja laitetestejä näet alempaa tältä sivulta ja voit selata niitä myös tästä.