Perinteikkään ranskalaisvalmistajan viime vuonna julkaisemassa Shape-sarjassa on neljä koko-äänialueen aktiivikaiutinta ammattilaisen monitorointitarpeisiin.
Kun kansainvälisen käyttöohjeen ensimmäisenä kielenä on englannin sijaan ranska, voi jo ounastella ettei tässä ole lähdetty toisten perässä hiihtelemään. Passiivisen radiaattorin käyttö tyypillisen refleksiputken sijaan bassokaistan tehostajana sekä diskanttikalotin kupolin kääntäminen kuperasta koveraksi vahvistavat osaltaan, että nyt ei totta maar plagioida muita vaan annetaan luovuudelle tilaa. Ja hyvä niin, sillä jo ensikuuntelulla alkaa vaikuttaa siltä, että nuokin ratkaisut on perusteltu äänellisin argumentein eikä ulkonäköön vuoksi.
Shape-mallisto on ammattikäyttöön suunniteltu monitorisarja, josta testiin valittiin 6,5-tuumaisella bassokartiolla ladattu Shape 65. Kaksi pienempää sisarmallia – Shape 40 ja Shape 50 – on varustettu mallitunnusta vastaavasti neli- ja viisituumaisin bassokartioin. Kolmikon jokaisessa mallissa on passiivisia radiaattoreita kaksin kappalein ja niiden halkaisija on aina sama kuin bassokartionkin.
Siinä missä Shape 40 ja Shape 50 on suunniteltu audiohenkilön oman työpisteen tai pienen miksaamon kaiuttimiksi on Shape 65 selkeästi mitoitettu jo verraten isolle tarkkaamolle. Kolmikko noudattaa silti samaa perusmuotoa, kahden elementin ynnä radiaattoreiden kokoonpanoa.
Sarjan järein malli, Shape Twin, poikkeaa edellisistä kahden etulaitaan sijoitetun kartioelementtinsä osalta. Sen molemmat 6,5-tuumaiset toistavat ääntä 40 Hz:n taajuudelta ylöspäin, mutta vain etulevyyn ylemmäksi sijoitettu elementti jatkaa keskialueelle asti. Alemman vastuu on rajattu 180 Hz:n alapuoliseen osuuteen, joten kyseessä ei ole ihan tyypillinen kaksitiekaiutin, mutta ei myöskään puhtaaksi viljelty kolmitieratkaisu, vaan jonkinlainen hybridi.
Erillistä sub bass -kaappia ei Shape-mallistoon kuulu, mutta Focalin SM-sarjasta sellainenkin kyllä löytyy.
Kaiuttimen lisäksi pakkauksessa on tavanomainen virtajohto, sekä neljä osapuilleen kolmen sentin mittaista tassuruuvia, joilla kaiuttimen voi kallistaa etu- tai takakenoon tilanteen mukaan. Sopiva asetus varmistetaan sormin kiristettävällä lukkomutterilla, ja ruuvien alapäässä on kumiset napukat tärinänvaimentimina.
Lisäksi Focal toimittaa kaiuttimien mukana bassokartion ja diskanttikalotin suojaksi tarkoitetut metalliset irtoritilät, jotka on helppo asentaa sijoilleen.
Asialliset säädöt
Focal luottaa analogitekniikkaan niin Shapen suotimien kuin A/B-tyypin kytkennällä toimivien vahvistimienkin osalta.
Kuuntelun passaus huoneeseen – ja omaan makuun – hoituu neliportaisella bassoleikkurilla sekä kolmialueisella ekvalisaattorilla. Leikkurilla saa rajattua bassorekisteriä 45, 60 tai 90 Hz:n kohdalta, jollei halua täyden kaistan toistoa.
Ekvalisaattori toimii kiinteillä taajuuksilla, ja sen alimmalla kaistalla on tehoa enimmillään kuuden desibelin vaimennukseen tai korostukseen, kun taas kahdella ylemmällä kaistalla korjausvaraa on kolme desibeliä suuntaansa. Näillä keinoin yleissointia saa muotoiltua tuntuvasti, mutta toisaalta kuuntelua ei pääse kuitenkaan tärvelemään yltiöpäisillä ruuvailuilla.
Jos tarvetta rajumpiin korjauksiin ilmenee, se viittaa ympäröivän tilan akustisiin puutteisiin, joita ensi sijassa on korjattava akustoimalla, ja kun se tie on käyty loppuun, jollakin kyllin kehittyneellä mit-taus- ja säätöjärjestelmällä.
Kuunteluvoimakkuudelle ei Shapessa ole omaa hanikkaansa vaan säätö tehdään lähetyspäässä joko tietokoneen, äänikortin, mikserin tai esimerkiksi monitorikontrollerin asetuksilla.
Nykytapaan myös Shapet on varustettu automaattisella tunnistuksella, joka kytkee vahvistimet lepotilaan siinä vaiheessa, kun merkittävää tulosignaalia ei ole noin 30 minuuttiin havaittu. Horroksestaan vahvistimet heräävät lähes huomaamattomasti, vain pieni naksahdus kielii kytkeytymisestä toimintakuntoon ennen audiolinjan avautumista.
Avoin ja ilmava
Shape 65 soi kaikin puolin miellyttävästi ja yleissointi on avara. Bassorekisteri on jämäkän täsmällinen, se ei leuhu eikä lepata vaan toistaa iskut napakasti. Keskialue on seesteinen ja selkeä, yläkerta sivistyneen kirkas. Akustiset soittimet sekä laulu kuulostavat miellyttäviltä, mikään ei räimi korville ja eri instrument-tien sävyt toistuvat luontevina. Päätöksiä on helppo tehdä ja äänten sijoitus miksatessa käy vaivattomasti niin vasen/oikea-akselilla kuin syvyyssuunnassakin.
Ainoastaan alemman keskialueen osalta tuli tarvetta korjailla koemiksausta jälkikäteen jonkin verran. Vaikka instrument-tien perusbalanssi asettuikin kerralla passelisti, jäi ensimmäiseen versioon tarpeettoman paksuja soundeja, jotka eivät tuntuneet mitenkään tukkoisilta Shapeilla kuunneltaessa.
Kyse ei ole isoista asioista vaan raita kerrallaan kumuloituvista pienistä seikoista. Kaikujen alakertoja keventämällä ja muutaman instrumentin sointia hitusen solakammaksi sorvaamalla kokonaisuus jäsentyi niin paljon, että kakkosversio oli käypää kuunneltavaa studion vakiokaiuttimilla, jos kohta myös niitä vaatimattomammillakin vehkeillä. Loppu hyvin, kaikki hyvin.
Shape 65 on maltillisesti hinnoiteltu kelpo kaiutin, jota on miellyttävä kuunnella ja jolla työskentely on helppoa. Äänivaroiltaan tämä malli riitti hyvin reilun 30 neliön työtilaan, eikä sen enempää lisätehoa kuin erillistä sub bass -kaiutintakaan tullut kaivanneeksi. Kuuntelualuekaan ei rajautunut kahlitsevan pieneksi vaan salli liikkumisen ihannekolmion kärkipisteestä myös kauemmas silloin, kun oli aika ottaa etäisyyttä tietokoneeseen ja kääntyä jonkin soittimen puoleen.
Focal Shape 65
Aktiivinen studiomonitori
• kaksitieratkaisu
• 6,5" bassoelementti
• 1" diskanttikalotti (magnesium/titaanikalvo)
• toistoalue 40 Hz – 35 kHz
• maksimiäänenpaine 109 dB (SPL @ 1 m)
• bassoleikkuri: suora / 35 / 60 / 90 Hz:n rajaus
• kolmialueinen EQ:
+/- 6 dB < 250 Hz
+/- 3 dB @ 160 Hz (Q = 1)
+/- 3 dB > 5,5 kHz
• nimellinen vahvistinteho 80 W + 25 W
• jakotaajuus 160 Hz
• hintaluokka 600 euroa / kpl
Lisätiedot: Kruunuradio
•••
Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 5/2018. Vastaavantyyppisiä käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa. Jos pidit juttua hyödyllisenä tai viihdyttävänä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.
Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.
Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta.
Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.
Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta.
Lisää nettiin avattuja laitetestejä näet alempaa tältä sivulta ja voit selata niitä myös tästä.