Tämä rasia toimittaa montaa eri tointa, vaikka onkin itse yksinkertaisuus.
Ihan alkuun Fulltone 2B palvelee bufferina, jonka tuella kitarasignaali selviää elossa räyhäkkäämmänkin pedaalikokoelman ja siihen kuuluvien kytkentöjen läpi vahvistimelle saakka. Tätä varten laitetta ei edes tarvitse polkaista päälle, sillä nyt ei hämmennetä mitään true by-pass -ideologiaa, vaan signaali bufferoidaan aina 2B:n JFET-vahvistimella. Se toimii unity gain -periaatteella eli kytkentä ei vaimenna eikä vahvista signaalia, mutta huolehtii siitä, ettei puhti lopu pitkänkään signaaliketjun varrelle.
Kun sitten naksauttaa jalkakytkimellä boosterin varsinaisesti päälle, saa signaaliin ensinnäkin vapaasti annosteltavan määrän lisävahvistusta, mutta sen ohessa voi käyttää hyväkseen myös signaalipiikkejä loiventavaa Dynamics-säätöä.
Lisävahvistusta 2B antaa enimmillään 20 desibeliä eli todella roimasti. Dynamics-säätimen takana puolestaan on ger-ma-nium-diodeista sommiteltu kytkentä, jolla äkäisimpiä alukkeita saa taltutettua pikkuisen tai paljon, hanikan asennosta riippuen.
2B on rakennettu vankkaan metallikoteloon, jonka sisälle on saatu mahtumaan myös yhdeksän voltin paristo. Vaihtoehtoisesti laitetta voi käyttää ulkoisella virtalähteellä, jonka suhteen on laajat vapaudet: jännitteeksi käy 9–18 volttia, kunhan on tasavirrasta kyse.
Kitara, piuha ja vahvistin?
Bufferikäytössä Fulltone 2B toimii kuin unelma. Soittotuntuma ja dynamiikka ovat erinomaisia eikä laite väritä kitaran ominaissointia mihinkään suuntaan.
Lisävahvistusta haettaessa säätövaraa on kosolti ja 2B:n vaikutusta voi annostella portaattomasti juuri haluamansa määrän. Miedolla asetuksella voi näppärästi nostaa esiin vaikkapa komppauksen lomaan soitettavat yksiääniset fillit ja melodiat. Ja reilummin hönkää antamalla voi sitten taas tuupata soinnin juuri vahvistimen tuloasteen särörajan tuntumaan ja herkutella sitten siinä.
Kun lähestytään täysiä tehoja, 2B tuottaa sopivan vahvistimen kanssa erittäin maukkaan ja tietyllä tapaa vanhahtavan särösoinnin. Kello kahdentoista ehtoopuolelle gainia käännettäessä mukaan ui myös maltillinen diskanttivaimennus, joka tasoittaa preesensalueen piikikkyyttä hienovaraisesti.
Jos liika ärhäkkyys vaivaa muuten, voi sen liennytykseen käyttää Dynamics-säätöä, joka taltuttaa äkäisiä transientteja hyvin musikaalisella tavalla. Sointi muuttuu pehmeämmäksi, muttei menetä ryhtiään eikä selkeyttään.
Tämä laite on napakymppi. Mitään muuta ei kannata ryhtyä väittämään.
Fulltone 2B
• JFET-vahvistin, bufferoiva ohituskytkentä
• portaaton lisävahvistus, max. 20 dB
• portaaton Dynamics-diodilimitteri
• käyttö neppariparistolla tai 9–18 voltin CD-virtalähteellä
• suositushinta 159 euroa
Lisätiedot: Into-Luthman
•••
Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 2/2017. Vastaavan tyyppisiä käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa. Jos pidit juttua hyödyllisenä tai viihdyttävänä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.
Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.
Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta.
Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.
Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta.
Lisää nettiin avattuja laitetestejä näet alempaa tältä sivulta ja voit selata niitä myös tästä.