Nysässä on soundi valmiina, pitemmässä puikossa kytkimet omaehtoiseen karaktäärin muotoiluun.
Lewittin uudet LCT-mallit on tarkoitettu instrumenttikäyttöön niin studiossa kuin keikallakin. Hämmentävän edullinen hinta sijoittaa ne jokamiesluokkaan, mutta etenkin LCT 140 Air ponnistaa kyllä itseään kalliimpien joukkoon.
Kummankin runko on alumiinia, ja malleista pienempi, LCT 040 Match, painaa itse asiassa muutaman gramman vähemmän kuin sen mukana toimitettava haarukka-adapteri, johon se käytön ajaksi loksautetaan kylki edellä. Kovin paljoa ei ole painoa LCT 140 Airillakaan. Näin kevyistä mikeistä rakentaa helposti stereoparin sorjemmankin telineen nokkaan, ja pyykkipojan tapaan vaikkapa lavarakennelmiin kiinnitettävä leukakin on pätevä pidin kummalle vain. Tämä on etu silloin, kun jykevämmät telineet eivät mahdu estradille.
Molemmat mallit ovat suuntakuvioltaan herttoja ja sähköiset tunnusluvut itseiskohinan dynamiikka-alueen ja maksimiäänenpaineen keston osalta ovat yhteneväiset. LCT 40 on rahtusen sisartaan herkempi, mutta varsinaisesti mallit poikkeavat toisistaan perussoundin ja kytkintoimintojen suhteen.
Hypellä vai ilman?
Lewitt LCT 040 Match on simppeli tapaus tyyliin ”kytke ja käytä”. Kun johto on kytketty ja phantom päällä, voi ryhtyä toimiin.
Eikä LCT 140 Air sen monimutkaisempi ole, mutta kolmen kytkimensä ansiosta sillä voi pelata eri taktiikalla eri tilanteissa. Signaalitasoa vaimentava pad (-12 dB) jelppaa kovaäänisiä kohteita lähestyttäessä, 80 Hz:n nimellisellä rajataajuudella toimiva bassoleikkuri (12 dB / okt) siivoaa alarekisteriä ja Air-kytkin avartaa ylärekisterin sointia reippaalla buustilla.
Jos bassoleikkurin ja Air-korostuksen antaa olla pois päältä, LCT 140 Airin soundi on varsin neutraali, selkeä ja tasapainoinen – määreitä, jotka liitetään yleensä paljon hinnakkaampiin mikrofoneihin.
Bassoleikkurin rajataajuus on verraten alhaalla ja vaikutus musikaalinen – suodin ei ohenna soundia heiveröiseksi, mutta jymyä saa mukavasti suitsittua, ja leikkurin ansiosta kuivakkaampana toistuva bassorekisteri on ryhdikäs ja napakka.
Taajuusspektrin toisessa päässä Air-korostus tuottaa miltei prikulleen samanlaisen preesens-tehostuksen, joka LCT 040 -mallissa on jo vakiona päällä. Vähäisiä poikkeavuuksia on, mutta yleisilme näillä malleilla on erittäin samanlainen silloin, kun LCT 140:ssä ei käytetä bassoleikkuria, mutta laitetaan Air-päälle.
Air-korostuksen kumpu lähtee kipuamaan neljän, viiden kilohertsin paikkeilta ja kohoaa liki kuuden desibelin korostukseen oktaavia myöhemmin. Vaikutus ulottuu vahvana pitkälle ylärekisteriin ja kokonaisuutena Air tekee soinnista huomattavan kirkkaan. Jos myös bassoleikkurin kytkee päälle, sointi kirkastuu entisestään.
Oma suosikkini parivaljakosta on ilman muuta LCT 140 Air, jonka sointi sellaisenaan sopii nykyisiin audio-ihanteisiini. Bassoleikkurille olisi varmasti käyttöä, mutta Air-kytkimeen tuskin koskisin. Ärhäkkäämpää terää tavoitteleville se lienee silti rahanarvoinen ominaisuus, samoin kuin LCT 040 Matchin perussoundi ihan sellaisenaan. Jälkimmäistä myydään myös sovitettuina stereopareina.
Lewitt LCT 040 Match ja LCT 140 Air
Kondensaattorimikrofoneja instrumenteille
• toimintaperiaate: painegradienttimikrofoni
• pysyvästi polarisoitu kondensaattorikapseli
• suuntakuvio hertta
• käyttö 48 voltin phantom-virralla (+/- 4 V)
• nimellinen lähtöimpedanssi 203 ohmia (LCT 040 Match) / 173 ohmia (LCT 140 Air)
• dynamiikka-alue 115 dB
• itseiskohina 20 dB(A)
• maksimiäänenpaineen kesto 135 dB SPL
• paino 44,6 g (LCT 040 Match) / 66 g (LCT 140 Air)
• mitat: 836 mm × 24 mm (LCT 040 Match) / 140 mm × 24 mm (LCT 140 Air)
• hinnat: < 100 € (LCT 040 Match) / n. 150 € (LCT 140 Air)
Lisätiedot: Nordic Audio Distribution
•••
Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 5/2019. Vastaavantyyppisiä käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa. Jos pidit juttua hyödyllisenä tai viihdyttävänä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.
Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.
Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta.
Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.
Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta.
Lisää nettiin avattuja laitetestejä näet alempaa tältä sivulta ja voit selata niitä myös tästä.