NUX MG-30 – tarpeellista tavaraa pienessä koossa

|
Image

Tavallisesti isompi tyyppinumero viittaa myös ominaisuuksiltaan isompaan malliin, mutta nytpä on toisin: tutkittava laite on monin tavoin erilainen ja selvästi tehokkaampi kuin saman valmistajan MG-300, jonka testin julkaisimme noin vuosi sitten.

 

Digitaalitekniikan maailmassa tehoa vaativa prosessointi ja mallinnusalgoritmit tulevat varsin nopeasti kuluttajien saataville edullisessakin hintaluokassa. Kahdella prosessorilla varustetun MG-30:n tapauksessa se tarkoittaa esimerkiksi valikoimaa impulssivasteita, jotka vielä muutama vuosi sitten olivat ammattilaistasolle suunnattujen laitteiden erikoisominaisuus. 

Suorituskyky sallii myös efektien ryhmittelyn blokeiksi, joiden järjestystä voi muutella vapaasti. Jopa totutusta poikkeavalla tavalla – vaikka vahvistin ja kaiutin ensin ja kaikki muu sen jälkeen, tai kaiut ja modulaatiot ensin ja säröt ja wah aivan lopuksi.

 

Työkalupakki metalliaskissa

MG-30 on pienikokoinen. Leveydeltään se on 313 mm ja syvyydeltään 166 mm. Ei siis ihan kaikkien kitarapussien taskuun mahtuva, mutta toisaalta se on suunniteltu korvaamaan aikamoista määrää roudaritoimintaa vaativaa kalustoa. Syvyysmitta määrää vehkeeseen kuuluvan ekspressiopedaalin pituuden, joka kenkäkoon 43 alla tuntuu varsin lyhyeltä – mutta näinhän se on melkein kaikissa muissakin eri valmistajien vastaavanlaisissa ratkaisuissa.

Painoa tällä metallikoteloon rakennetulla multiefektillä on 1,5 kiloa, mikä tekee siitä vakaasti paikallaan pysyvän ja reilumminkin polkaistavan. Kivana yksityiskohtana on yläpaneelin suojakaari estämässä kengän vahingossa osumista säädinrivistöön.

Image

 

Poljettavia kytkimiä on kolme ja niistä kahdella selataan muistipaikkoja järjestyksessä ylös ja alas. Kolmas on CTRL, ja sille määritellään toimintoja kuten tap tempo, tai jonkin efektin kytkeminen päälle ja pois tai jopa vahvistimen vaihtaminen.

Kahden kytkimen yhtäaikainen polkeminen käynnistää loopperin toiminnot tai rumpukoneen tai viritysmittarin. Se muuten on tarkan tuntuinen ja siitä löytyy jopa kompensoiva vaihtoehto, mikäli haluaa virittää sävellajikohtaisesti.

MG-30:n näyttö on neljä tuumaa kulmasta kulmaan. Ei kovin iso, mutta tämäkin tila on enimmäkseen käytetty hyvin hyödyksi. Käyttötilanteessa pedaalin edessä seisten parhaiten näkyy avatun muistipaikan numerokoodi, vaikka oikeastaan ohjelman nimen näkyminen paremmin olisi ehkä käytännöllisempää – tilaakin nimittäin olisi. Ohjelmoitaessa näyttöä katsotaan sen verran lähempää, että pienemmätkin symbolit, numerot ja tekstit erottuvat kyllä – resoluutio on 480 × 800, ja näytettävä sisältö on järjestelty järkevästi.

Kaikki MG-30:n 128 muistipaikkaa sisältävät jo valmiiksi tehtaalla tallennetun soundikokonaisuuden. Kuten usein, niihin on ladottu kaikenlaista efektiä melko runsaalla kädellä. Vaan eipä toisten soundeja tarvitse käyttää – ellei niistäkin jo tarpeelliset löydy – koska saman tien voi käydä käsiksi muokkaamiseen. 

Kahdeksasta merkkivalolla varustetusta minipainikkeesta ekspressiopedaalin vierestä voi ensinnäkin kytkeä halutut osiot päälle ja pois. Kunkin osion erilliseen käsittelyyn taas siirrytään neljään suuntaan liikkuvan minijoystickin avulla. Tikun nuppikin on pyöritettävä, mikä tuo mukaan ylimääräisiä toimintoja. Yksi minitikun näppärä käyttöominaisuus on tallennuksien nopea nimeäminen.

Laitteen käyttö on havainnollista. Näyttöön avautuu valikkoja, joissa on esimerkiksi kuvana esitetty vahvistimien tai efektien mallinnoksia säätimineen. Näihin käydään käsiksi suoraan näytön alapuolella olevien neljän pyöritettävän ja painettavan säätimen kanssa.

Tällainen säätötapa on nopeaa toimintaa. Säädettävää on haluttaessa paljonkin, alkaen signaalitasoista ja reitityksestä aina efektien parametrien hienosäätöön. Toisaalta simppeli ratkaisu omalle soundille on valita vahvistin, kaiutin ja jokin pedaali, kokeilla hiukan ja siitä suoraan menoksi. Ja jos omat soundikehitelmät eivät sittenkään tunnu johtavan kelpo tulokseen, jokaisen muistipaikan voi palauttaa helposti erikseen tehdasasetukseen.

Laajempaa näkymää kaipaava voi ladata valmistajan sivustolta USB-portin kautta käytettävän Quick Tone -applikaation Windowsille. Se näyttää säätämiset isommassa koossa ja hiiren kanssa soundien ruuvaaminen on vieläkin nopeampaa. 

Lisäksi Quick Tone havainnollistaa MG-30:n jännittävää erikoisuutta: biasin säätöä. Oikeiden putkivahvistimien kanssahan tuntuu vallitsevan sääntö, että biasiin ei sitten kosketa, koska se on vain huollon ammattilaisia varten. Mutta MG-30:n putkivahvistinmallinnuksiin kuuluu laaja-alainen biasin muokkaus, joka mahdollistaa virtuaalisten putkien kurittamisen tavoilla, joka käräyttäisi oikeat putket hetkessä loppuun. Tämä ominaisuus on myös hyvin opettavainen, koska se kertoo, miten pienen ruuvin asento vaikuttaa oikeissakin laitteissa ja Quick Tone näyttää vasteen vieläpä graafisesti.

 

Lisää kontrollia

Jos saman biisin aikana tarvitaan paljon erilaisia soundeja ja tallennuksien selaaminen kahdella poljettavalla kytkimellä ei tähän ihan riittävältä tunnu, NUX auttaa vielä lisääkin. Paketissa nimittäin tulee mukana kaksi poljettavaa lisäkytkintä sisältävä NMP-2-rasia liitäntäjohtoineen. Samalla tavoin kuin CTRL on ohjelmoitavissa aiemmin mainitulla tavalla, molemmat NMP-2:n kytkimet voidaan määritellä tekemään jonkin efektin kytkemisen. Samoin ekspressiopedaalille on helppo määrittää tavanomaisen volyymin tai wahin sijaan säädettäväksi jonkin efektin parametrin muokkaaminen, vaikkapa särön määrä tai viiveen pituus.

Image

Kannattaa mainita vielä MG-30 soveltuminen myös basistin käyttöön, sillä vahvistinmallinnuksista kolme on bassovahvistimia. Samoin kaksi mallinnusta on vahvistetulle akustiselle kitaralle. Impulssivasteiden joukossa taas on kolme akustisen kitaran simulaatiota, joissa on jämäkät mikitetyn akustisen soundit.

 

Kenelle?

Bändit, joilla on mahdollisuus kuljettaa kiertueella suurta määrää vahvistimia ja efektejä, tekevät niin. Mutta on paljon pienimuotoisempaa keikkailua ja harrastussoittoa sekä kotistudiossa puuhastelua, jolloin MG-30:n tarjoama runsaan soundivalikoiman mahtuminen pieneen tilaan on iso helpotus. Soundien laadusta tinkimättä, koska hyvää soundiahan haetaan aina.

NUX MG-30 ei tavoittele markkinoiden monipuolisimman ja runsassisältöisimmän multiefektin asemaa. Sisällöksi on silti valittu sopivan reilu määrä käyttökelpoisia vahvistin- ja efektimallinnuksia. Nykyaikaisella teknologialla toteutettuna näiden realistisuudessa päästään tosi lähelle aitoja asioita. Lisäksi digitaalitekniikka mahdollistaa sellaisiakin kokeiluja, joita oikeilla laitteilla ei tekisi, kuten erikoiset reititysjärjestykset ja biasin ali/ylisäätö.

MG-30:n käytössä on monta tasoa: yksinkertaisimmillaan johdot kiinni ja heti rokkaamaan, mutta säätämisestä innostuneille puuhaa riittää hyvinkin pieniin detaljeihin asti.

Pitää silti muistaa, että MG-30 kuten muutkin multi­efek­tit kaipaavat kaverikseen hyvän vahvistimen tai toistojärjestelmän, jotta soundit saadaan aidoimmillaan kuuluville.

 

NUX MG-30

Mallintava multiefekti kitaralle tai bassolle

• 30 vahvistinmallinnusta, joista kolme bassolle ja kaksi akustiselle
• 50 efektiä sijoitettavaksi 11 blokkiin
• impulssivasteina kitarakaappeja, bassokaappeja ja akustisia kitaroita
• ekspressiopedaali
• NMP-2-lisäkytkin vakiovarusteena
• USB:n kautta toimii äänikorttina ja on ohjelmoitavissa Quick Tonella
• hinta: 320 €

Lisätiedot: Musiikki Silfverberg 

••• 

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 1/2022. Vastaavantyyppisiä käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.  

 Jos pidät näitä juttuja hyödyllisinä tai viihdyttävinä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena. 

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta.