Nux MG-300 – kotisoittajan pakettiratkaisu

|
Image

Keskihintaisista efekteistään tunnettu Nux lanseerasi yhden markkinoiden edullisimmista mallintavista multiefekteistä. Kevyt ja kompakti paketti kätkee sisäänsä melkoisen määrän efekti-, vahvistin- ja kaappimallinnuksia, mutta onko siitä tyyriimpien virkasisartensa haastajaksi?

Mallinnos kattaa koko signaaliketjun kitarasta efektien kautta vahvistimelle ja siitä edelleen kaiutinkaapeille, ulottuen aina käytettävän mikrofonin malliin sekä sen haluttuun sijoitteluun virtuaalisen kartion edessä.

Kaiutinmallinnokset perustuvat impulssivasteisiin, joissa aidosta kaiuttimesta tallennettu signaalinäyte palvelee laskentatoimen ohjeena. 25 valmiin IR-vasteen lisäksi käyttäjä voi ladata MG-300:aan myös omia impulssivasteitaan, tai jonkin kolmannen osapuolen valmiita paketteja, jotka pedaali ymmärtää ottaa vastaan 48 kHz:n näytetaajuudelle tallennettuina wav-tiedostoina.

Image

Efektien realiaikaiseen kontrollointiin pedaalissa on myös sisäänrakennettu keinupoljin.

 

Jazz-tunnelmoinnista ruotsalaiseen kuolometalliin

Efektivalikoima kattaa signaalin kompressoimisen ja murustamisen osalta varsin kattavat kompressori-, boost-, overdrive-, särö- sekä fuzz-arsenaalit. Kaikkiaan siristimiä löytyy 13 eri mallia ja säröä riittää kaikkiin mahdollisiin tarpeisiin. Viiveitä on käytettävissä kahdeksan erilaista, ja toistojen tempo on taputeltavissa laitteeseen omalla Tap-namiskallaan. Kaikuja on valittavissa neljää eri tyyppiä.

Modulaatiopuolta edustavaan 11 virtuaalipurnukkaan mahtuu niin phaseria, chorusta, flangeria, tremoloa, univibeä/vibratoa kuin detunea, harmonizeria ja oktaavi-efektiäkin. Kaikki täysin käyttökelpoisia. Lisäksi tarjolla on kolmetaajuuksinen eq ja ylimääräiset kohinat vaimentava noise gate.

Gain-, level- ja master-potikat vaikuttavat peruskäytössä äänenvoimakkuuteen ja särön määrään, editointitilassa samoilla potikoilla hienosäädetään efektien parametrejä. Editointi-tila käynnistetään ja siitä poistutaan näytön vieressä nököttävällä Edit/exit-painikkeella.

Vähänkin aiheeseen perehtyneelle näytöllä vilisevät pedaali- ja vahvistingrafiikat eivät jätä kulloisenkin laitteen esikuvaa arvailujen varaan. Nimet ovat kuitenkin pikkunäppäriä muunnoksia alkuperäisistä tavaramerkkioikeuksien takia.

Select-säätimellä selataan presettejä sekä editointitilassa valmiita laitekokoonpanoja. Nämä on jaoteltu tunnettujen kitarasankareiden, kuten Eddie Van Halenin tai Stevie Ray Vaughanin laitteistoihin. Kulloinenkin signaaliketju on mallinnettu vahvistimista kaappeihin ja aina maestrojen käyttämiin pedaaleihin asti.

Preset-pankit ovat selattavissa myös tyylilajien mukaan, jolloin voimaballadien loputtomat viiveet tai Texas blues -louhijoiden rotary speaker -väpätykset kaikkine tilpehööreineen voidaan aktivoida kertaheitolla päälle. Save-painike tallentaa kulloinkin työn alla olevat asetukset muistiin.

 

Ei tarvetta ohjelmointikursseille

Tallennusmahdollisuudelle onkin tarvetta, sillä käytännössä kaikki MG-300 sisuksista löytyvät parametrit ovat käyttäjän säädettävissä. Pedaaleita voi lisätä ja poistaa signaalipolulta ja niitä voi vaihdella keskenään toisiin samantyyppisiin. Virtuaalisten efektien ja vahvistimien säädöt ovat muokattavissa samaan tapaan kuin esikuvissaan.

Vaikka säätömahdollisuuksia riittääkin, kontrollit ovat tarpeeksi intuitiiviset, että navigointi luonnistuu mainiosti ilman ohjekirjaakin – vaikka sellainen pakettiin toki kuuluukin, virtalähteen kera.

Image

Pedaalin takareunaa koristavat tulojakki kitaralle, lähtöliitäntä vahvistimelle tai kuulokkeille, Aux in -liitäntä ulkoisille äänilähteille sekä tietokoneelle tarkoitettu Micro-B USB -liitin ja kytkentä virtalähteelle.

Ohjelmien muokkaukseen ja täysin omien sommitelmien luontiin on oma QuickTone-applikaationsa, jonka avulla pedaaliin voi tallentaa valmiita ohjelmia 72 kappaletta. QuickTone-applikaatio liitetään laitteeseen USB:n kautta, ja sama portti palvelee myös käyttöjärjestelmän päivityksissä, sekä kaksikanavaisen audion stereo-striimauksessa tietokoneelle ja takaisin.

 

Rytmikästä työskentelyä

Save-painikkeen vieressä sijaitsevalla Modella valitaan signaalin ulostulotyyppi. Studio direct on tarkoitettu liitettäväksi suoraan audio interfaceen tai mikseriin, muiden vaihtoehtojen ollessa suunnattu joko vahvistimen eteen tai efektilenkkiin ajettaviksi.

Jam-potikalla päästään käsiksi tarjolla oleviin rumpulooppeihin. Mukana on valmiita rytmejä rockista ja metallista aina jazziin ja poppiin. Kaikissa tyylilajeissa on käytettävissä seitsemän eri komppityyliä, ja niiden tempo ja voimakkuus ovat vapaasti säädettävissä.

Keinupolkimen toiminta määritellään Pedal-painikkeella, jolla voidaan editointitilassa valita muokattava parametri. Vaihtoehtoina ovat wah-filtteri, särön määrä, sävelkorkeus, äänenvoimakkuus sekä modulaatioiden, viiveen tai kaiun osuus suhteessa puhtaaseen signaaliin.

Group Module -painikkeilla selataan preset-pankkeja ja editointitilassa niillä valikoidaan haluttu kohde signaaliketjusta tarkempia säätöjä varten. Sisäänrakennettu viritin aktivoidaan painamalla molemmat jalkakytkimet samanaikaisesti pohjaan. Muutoin vasemmanpuoleisesta kytkimestä pedaali kytketään päälle ja pois, vasemmanpuoleisen toimiessa rumpukoneen kontrollikytkimenä.

 

Lisää vain kitara

Nux MG-300 on mitä kätevin tapa tutustua erilaisiin vahvistimiin, efekteihin ja niiden yhdistelmiin. Sen avulla voi tehdä kokeiluja, jotka voivat ohjata tulevia laitehankintoja, mutta sitä voi mainiosti käyttää myös sellaisenaan. Äänittäminen on monipuolisten liitäntämahdollisuuksien myötä vaivatonta ja äänenlaatu riittää vaativampiinkin tarpeisiin.

Erityistä tunnustusta on annettava pedaalin tuottamille puhtaille äänille, joita sopivasti mukana olevilla efekteillä maustamalla saavutetaan hyvinkin autenttisia soundeja. Säröpuolessa ei siinäkään ole moittimista. Rumpukoneen luupit kaipaisivat hieman lisää botnea, mutta nekin ajavat treenijammailussa asiansa.

Kotisoittajalle Nux MG-300 on alle kilon painava pakettiratkaisu, jonka edullinen hinta ja monipuolisuus tekevät siitä järeämpien ja kalliimpien kilpailijoidensa rinnalla varsin houkuttelevan vaihtoehdon.

 

NUX MG-300

Mallintava kitaraprosessori, multiefekti ja äänikortti

 

• TSAC-HD -pre-efektit, etuaste- ja pääteastemallinnukset
• Quick Tone -editointiohjelmisto
• 56 rumpukomppia, 60 sekunnin loopperi rytmikoneella
• sisäänrakennettu keinupoljin
• LCD-näyttö
• Micro-B USB-, Aux in- ja vahvistinliittimet
• painikkeet: Edit/Save, Save, Mode, Jam, Tap, Pedal, Group module
• säädöt: Select, gain, level, master
• 13 erilaista särölaitteen mallinnosta, 11 modulaatioefektiä, 8delaytä ja 4 kaikua
• 25 kaappisimulaatiota, 4 mikrofonimallinnusta ja 3 paikkavalintaa
• hintaluokka 150 euroa

Lisätiedot: Musiikki Silfverberg 

••• 

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 1/2021. Vastaavantyyppisiä käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.  

 Jos pidät näitä juttuja hyödyllisinä tai viihdyttävinä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena. 

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta.