RCF Ayra Pro6 – lähikuuntelua kotipajaan

|
Image

Kolme kokoäänialueen toistavaa aktiivimonitoria ja sarjaan kuuluva subwoofer muodostavat RCF:n uudistetun Ayra-malliston.

 

Kokeiluun saatu Pro6 on kooltaan ja hinnaltaan sarjan keskimmäinen. Pienemmälle puolelle asettuu viisituumaisella kartioelementillä varusteltu Pro5 ja isommalle vuorostaan kahdeksantuumaisen elementin varaan rakennettu Pro8. 

Mallitunnus peilaa kartion kokoa ja elementin halkaisijan kasvaessa nousee myös vahvistinteho.

Diskanttielementtinä jokaisessa on sama yhden tuuman kalvoon ja neodyymimagneettiin perustuva malli, jonka värähtely suunnataan neliskanttisella torvella kuunteluun.

Alarekisterin toistoon tukea tuova erillinen Ayra Pro10 SUB -subwoofer soi kymppituumaisen voimalla ja soveltuu 30 – 120 Hz:n toistokaistoineen kaikkien em. mallien kanssa käytettäväksi. 

 

Tuumasta toimeen

Ayra Pro:n kytkeminen on tehty helpoksi, sillä analogisen signaalin vastaanottoon on takalaidassa kolme erilaista liitintä, joista voi valita omaan laitteistoon sopivan.

Image

Jollei XLR, niin ehkäpä plugi? Jos ei plugi, niin ainakin RCA! RCF on huomioinut kaikki tyypillisimmät liitinmallit analogisignaalin kytkemiseksi. Kaksi yksinkertaista kytkintä ja yhtä selkeä potentiometri täydentävät Pro-sarjan varustelun.

 

Digituloa ei ole, mutta kaiutinkotelon sisällä on silti DSP-prosessori huolehtimassa jakosuodatuksesta ja sointisävyn muokkaustoiminnoista, joita hallitaan kahdella kolmiasentoisella liukukytkimellä. Niistä ylempi vaikuttaa diskanttitoiston voimakkuuteen ja alempi loogisesti bassokaistan sointiin. Ns. neutraalin vaihtoehtona on kummallakin taajuusalueella yhden desibelin korostus tai saman verran vaimennusta.

Se ei ole dramaattisen paljon mihinkään suuntaan, mutta muutoksen voimakkuuden sijaan huomio kannattaa kiinnittää suotimien toteutustapaan. RCF on nimittäin varustanut Ayra Pro -kaiuttimet digitaalisilla FIR-suotimilla, jotka eivät toimintaperiaatteensa ansiosta aiheuta minkäänlaista vaihesiirtymää ekvalisoitaessa. 

Valmistajan mukaan Ayra Pron toistovaste on muutoinkin koko toistoalueella lineaarinen, eli toisin sanoen matalat taajuudet kulkevat kaiuttimen läpi samaa tahtia kuin korkeat taajuudet, eivätkä äänen eri osaäänekset hajoa ajallisesti ritirimpsuksi vaan pysyvät yhtenä pakettina. Sen ansiosta vaikkapa bassorummun syvä pumahdus ja nuijan terävä läsäys putkahtavat kaiuttimesta ilmoille samanaikaisesti, aivan kuten ne rummun kalvolta ovat alunperin lähteneet. 

Volume-säädön ohella muita kontrolleja ei käyttäjälle sitten annetakaan, plug’n play on jutun juoni.

 

Kelpo kaiutin

Perussoinniltaan Ayra Pro6 on hallittu niin äänen sävyn ja luonteen kuin suuntaavuutensakin osalta. Jos työpisteessä täytyy välillä vetäytyä kauemmas kitara sylissä tai siirtyä sivummalle koskettimiston ääreen, se ei haittaa mitään – kuuntelu toimii laajemmallakin alueella oikein mainiosti.

Kaiutinpari kävi kokeiltavana ilman subwooferia enkä sellaista myöskään kaivannut. Tavanomaiseen bändimuusikon työpistekäyttöön tai pienen tarkkaamon tarpeisiin ääni on aivan riittävän tanakka ja ulottuu kyllin alas. Jos täytyy jytistellä konebiittiä tai työstetään elämää suurempia äänitehosteita maanjäristyksen tai tulivuorenpurkauksen elävöittämiseksi, asiaa on syytä tarkastella siinä valossa uudestaan. Samoin, jos kaiuttimien sijoitus huoneessa on pakon edessä sellainen, että ympäröivistä pinnoista heijastuvien matalien taajuuksien vuoksi satelliittiparin bassotoisto on rajattava poikki hieman ylempää ja vastuu alimmasta rekisteristä annettava suotuisampaan paikkaan sijoitettavalle subbarille.

Soinnin hienosäätö kahdella ekvalisointikytkimellä on rajoitettua, mutta kyllä diskanttinamikalla saa miedon himmennyksen tai keveän ikäkorjauksen aikaan, eikä bassotoistoa säätelevä kytkinkään turha ole. 

Ominaisuudet on suhteutettava hintaan, eikä hinnakkaammista kaiuttimista tuttuja monipuolisempia ekvalisointeja tai lähipintojen ja mikserikannen heijastusten vaikutuksia neutraloivia erikoissuotimia voi oikeutetusti tässä hintaluokassa odottaa.

Pro6:n bassorekisteri soi täsmällisesti ja vailla ylimääräistä humua tai huttua. Keskialue ei kumise eikä honota, mutta toisaalta se jää ehkä jopa hieman vaimeaksi. Silti esimerkiksi laulusoundissa on riittävästi myös rintaa, eivätkä puhaltimet tai sointusoittimet hoikistu kohtuuttomasti.

Kokonaisuus on miellyttävä, kun selkeä ja mukavasti ilmava preesens-aluekin pysyy maltillisena ja sävyltään levollisena. Pienet hilut shakereista triangeleihin ja splasheista tiukuihin helähtävät kirkkaasti, mutta korvaan ei kirskahda mikään. Hintaansa nähden Ayra Pro6 kuulostaakin aivan erinomaiselta kaiuttimelta.

 

RCF Ayra Pro6

Aktiivinen studiomonitori

• toistoalue 45 Hz – 20 kHz
• 6,5" kartioelementti lasikuitukomposiitista
• diskanttitweeter 1" pehmeällä kalvolla
• RCF-torvisuuntain diskantille
• D-luokan vahvistimet 80 W + 40 W
• DSP-prosessointi FIR-suotimilla
• lineaarinen vaihevaste
• hinta 180 € /kpl

Lisätiedot: Intersonic

••• 

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 6/2021. Vastaavantyyppisiä käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.  

 Jos pidät näitä juttuja hyödyllisinä tai viihdyttävinä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena. 

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta.