Røde NTR – nauhamikki ajan hermolla

|
Image

Nykyaikaisen nauhamikrofonin kanssa ei tarvitse tuskailla enää hiljaisen antosignaalin ja rutkasta vahvistuksesta sukeutuvan kohinan kanssa.
Ei ainakaan, kun asialla on Røde.

 

Teknisesti nauhamikrofonit luokitellaan dynaamisiksi, mutta Røde muuttaa pelin luonnetta mikrofonin runkoon integroimallaan esivahvistimella. Sen ansiosta NTR käyttäytyy tyypillisen kondensaattorimikrofonin tavoin, eikä äänityslaitteiston mikrofonivahvistimeen kohdistu ylimääräistä suorituspainetta: signaalia on tarjolla reippaasti ja se on myös tervettä – kohinatonta, puhdasta ja dynaamista. 

Fyysisesti NTR on vankkaa tekoa ja verraten painavana se vaatii riittävän raskaan mikrofonitelineen, etenkin jos on tarpeen kurottaa yhtään etäämmälle. Studiokäyttöön suunniteltu XL-koon roteva statiivi leveälle avautuvine jalkoineen ja puomia tasapainottavine vastapuntteineen on hyvä valinta, sillä yhtä asiaa nykyaika ei muuksi muuta: mekaanisena konstruktiona nauhaelementti on arka tälleille ja vaati huolellista käsittelyä muutoinkin. 

Kuljetuksen ja varastoinnin ajaksi tiukataan mikrofonin yläpäädyn sormiruuvi, joka lukitsee joustavalla mekanismilla rungon pohjaosaan kiinnitetyn elementin. Pakkaukseen kuuluva huppu suojaa arvoesinettä pölyltä sessioiden välissä ja varjelee samalla nauhaa mikrofonin siirtelyn aiheuttamilta ilmavirtaukselta. Yhden nauhan Røde lupaa vaihtaa takuuna, jos köpelösti kumminkin käy. 

NTR:n mukana toimitettava jämerä kiintoadapteri kiinnitetään mikrofonin kantaosaan kaulusruuvilla, jonka läpi johtoliitin pujotetaan sitten sijoilleen. Adapterin kääntönivel puolestaan tiukataan kookkaalla sormiruuvilla, josta saa oivallisen muotoilun ansiosta vaivattomasti pitävän otteen.

 

Ääni kuin elokuinen ilta

NTR:n tummahko sointi on luonteeltaan lähes samettisen lempeä. Nauha loiventaa transienttien terävyyttä, muttei muhjaa ääntä ryhdittömäksi. Siinä missä verrokkina testissä ollut Neuman U89 välittää preesensalueen riipivimmätkin räiskähdykset täydellä voimallaaan, vaimentaa NTR niitä päättäväisesti. Ääni tanakoituu ja tummenee, mutta on luonteeltaan silti jämpti ja selkeä.

Overheadina tai tilamikkinä NTR kuivattaa rumpusoundeista enimmät lätinät ja jäljelle jää kiinteän ytimekäs ja napakasti artikuloituva sointi, jossa on tanakasti bassoa. NTR saa myös symbaaleiden ylenpalttisen sähinän talttumaan ja tuo esiin kirkonkellomaista messinkiä ja kapulan nupin naksua. Virvelin kanttiin kopautettu poikittainen maila kuulostaa kokoaan paksummalta ja linja pitää käsiperkussioissa: se mikä Neumannilla rihisee, rahisee NTR:llä. Jos jokin sihistää U89:llä, se kahahtaa Rødellä.

Akustisen teräskielisen särinät ja kirske vaimenevat mukavasti, vahvistetun sähkökitaran hammaskiillettä viiltävä terävyys vaihtuu tylppään voimaan. Samalla alarekisteri ja keskialue jämäköityvät kummasti. Ikäänkuin ekvalisoitaisiin ja kompressoitaisiin samanaikaisesti, mutta ei sitten aivan kuitenkaan.

Røde NTR ei ole siinä mielessä neutraali mikrofoni, että suosittelisin sitä studion yleispäteväksi välineeksi kaikkien raitojen äänityksiin. Mutta yhtä selvää on, että se tekee äänelle asioi-ta, jotka ovat tietyissä tilanteissa todella arvokkaita ja samalla sellaisia, että niiden jäljittely muilla konsteilla on hankalaa. Jos pajassa on jo kattava perusvalikoima mikrofoneja, tällaiselle erikoistyökalulle löytyy kosolti hankintaperusteita.

 

Røde NTR

Nauhamikrofoni

• suuntakuvio kahdeksikko
• toistoalue 20 Hz – 20 kHz
• maksimiäänenpaine 130 dB SPL• herkkyys -30,5 dB re 1 Volt/Pascal (30 mV @ 94 dB SPL) +/- 2 dB @ 1 kHz
• itseiskohina 15 dBA
• paino 1047 g
• hintaluokka < 600 e
 

Lisätiedot: Røde

••• 

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 3/2019. Vastaavantyyppisiä käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.  Jos pidit juttua hyödyllisenä tai viihdyttävänä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 


Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.
 

Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta.

Lisää nettiin avattuja laitetestejä näet alempaa tältä sivulta ja voit selata niitä myös tästä.