Neljä mikrofonikapselia sisältävä Connex ei ole aivan tavanomainen tapaus.
Tietokoneen USB-liitäntään kytkettävässä Connexissa on neljä valmista vaihtoehtoa eli moodia eri käyttötilanteisiin. Ne kattavat tavanomaiset tällaisen mikrofonin tehtävät podcast-toiminnasta videoneuvotteluihin, ja yhtä sujuvasti SSL:n luomus palvelee musiikintekijää ideoiden taltioinnissa. Akustisesti otollisessa ympäristössä ja huolellisella äänilähteen sekä mikrofonin asemoinnilla audiolaatu riittää demoilun lisäksi jopa julkaisukelpoistenkin raitojen tallentamiseen.
Erityisen immersiivi-moodin myötä bonuksena tulee vielä mahdollisuus tallentaa valmiin summan lisäksi jokaisen omaan suuntaansa kiinteästi suunnatun mikrofonikapselin signaalit erillisinä kanavina tallentimen raidoille. Se avaa jälkityöstöön mielenkiintoisia mahdollisuuksia toisintaa ja muokata alkuperäistä kolmiulotteista asetelmaa, jossa yhtye tai vaikka keskusteluohjelman osallistujat on sijoiteltu mikrofonin ympärille.
Connexin kahdessa puhekäyttöön tarkoitetussa moodissa syntyy monoa riippumatta siitä onko kyse yhden ihmisen puheosuuksista vaiko kokonaisen ryhmän keskustelusta. Musiikin tallennukseen varatuissa kahdessa moodissa puolestaan lopputulos on stereota. Käyttäjä pääsee käsiksi vain moodin valintaan sekä kuulokekuuntelun voimakkuuteen. Mikrofonin voi kyllä mykistää yskähdysten ajaksi tai pitemmäksi toviksi, mutta varsinaisia säätöjä ei ole.
Ainoastaan immersiivisessä tilassa eri kapseleiden keskinäisiä voimakkuussuhteita pääsee muokkaamaan itse ja silloinkin operaatio tapahtuu tallentimen raitoja prosessoimalla – itse mikrofoni toimii aina esioletusten varassa, eikä SSL avaa sen sisäisiä säätöjä käyttäjälle minkäänlaisen applikaationkaan kautta.
Suuntakuvion hallinta perustuu Connexin sisällä olevaan kapselinelikkoon.
Eri suuntiin kuuntelevien mikrofonikapseleiden signaaleita sopivasti miksaamalla saadaan aikaan käyttötilanteeseen sopivaksi ajateltu suuntakuvio. Suuntaavuuden ohessa valmistaja kertoo hyödyntävänsä oletusasetuksissa sekä taajuussisällön että dynamiikan muokkausta.
Ryhmäkeskustelun selkeyttä Connex edistää SSL:n mukaan automaattisella miksaustoiminnolla, joka vaimentaa taustahälyä ja vahvistaa kulloistakin puhujaa. Tätä ominaisuutta en kuitenkaan testin aikana päässyt koeponnistamaan.
Kaksi johtoa, ei muuta
Connexin yhteen reunaan liitetään USB-kaapeli ja vastakkaisella puolella on pikkujakki stereokuulokkeille. Aparaatti on esineenä juuri riittävän painava pysyäkseen aloillaan silloinkin, kun siihen kuulokkeilla kytkeytynyt henkilö nojaa vähän kauemmas ja luurien johto uhkaa hinata laitteen pöydän reunan yli.
Kiitos kuuluu osaltaan mikrofonin koko pohjan peittävälle kumi- tai muovilämiskälle, joka ei ole varsinaisesti tahkea muttei kyllä liukaskaan. Keskellä pohjaa on lisäksi pienen kameratelineen kierteelle sopiva kiinnityspiste ja Connexin mukana toimitetaan näpsäkkä soviteruuvi, jolla kojeen saa kiinni myös mikrofonitelineeseen.
Pyramidin huipulle sijoitetun SSL:n logon täppäys mykistää mikrofonin ja uusi painallus avaa jälleen audiolinjan. Käyttömoodin valinta hoituu samaa valaistua logoa painelemalla, kunhan ensin pitää kuulokevoimakkuuteen vaikuttavia plus- ja miinusnäppäimiä hetken alhaalla. Jokaiselle moodille on oma värinsä, mutta muuta viitettä kuten tekstiä tms. ei valinnalle ole. Tämä voi olla hankalaa, jos käyttäjän näkökyky on rajoittunut, vaikka värisävyjen ohessa voikin jotain päätellä myös valaistuksen kirkkauden perusteella.
Immersiivimoodi löytyy puolestaan makuuttamalla sormea logon päällä perusvalintaa pitempään, eikä itse mikrofonissa sitten muita käyttöpainikkeita tai säätöjä olekaan.
Jo vain
Connex toimii valmistajan asettamilla oletusarvoilla, jotka on huomioitava äänitystilanteessa. Jos esimerkiksi ääni säröytyy, äänilähdettä on hiljennettävä tai etäisyyttä otettava lisää asian korjaamiseksi. Valmiit käyttömoodit on kuitenkin tehty yleispäteviksi, ja ne toimivat myös käytännössä varsin hyvin. Pöydän reunalle sijoitettuna Connex poimi akustisen kitaran soinnin makoisasti ja soundin hienosäädöksi riitti mikrofonin paikan ja soittoasennon keskinäinen optimointi.
Akustisesti suotuisassa tilassa Connexilla voi äänittää sen tyypillisimmän – oman laulun ja akustisen kitaran – höysteeksi myös vaikkapa valikoituja lyömäsoittimia tai muita kovaäänisempiä instrumentteja, kunhan vetäytyy vain sen verran kauemmaksi mikrofonista ettei ääni säröydy.
Soinniltaan kolkossa tai hälyisässä ympäristössä etäisyyden kasvattaminen ei useinkaan ole palkitsevaa ja se tietysti rajaa jonkin verran mikrofonin käyttöä. Tavanomaisessa dokumentoinnissa tai ideoiden luonnostelussa ennalta asetetut parametrit toimivat oikein hyvin ja niiden kanssa toimimisen voi ottaa myös jonkinlaisena oppiprosessina tai dogmaattisena menettelytapana – kyllä mökin tuvassa tai hotellihuoneessa saa aikaan kelpo tuloksia kun hieman näkee vaivaa järjestelyissä.
Connex kulkee vaivattomasti mukana reissussa ja mobiililaitteen tai läppärin kaverina se palvelee monessa roolissa. Muusikon työpisteen ydintä ei sen varaan kannata rakentaa, mutta studiosta mökille lähdettäessä se on varsin mainio matkakumppani.
Itse näen tässä myös enteellisen vihjeen tulevista tuotteista: neljän kapselin yhdistämisessä ja esiasetusten sommittelussa on nähty nyt jo niin paljon vaivaa, ettei tämä ehkä tähän vielä jää. Olisiko SSL peräti lanseeraamassa jonkinlaista surround-mikrofonia tulevaisuudessa, mielenkiintoista.
SSL Connex
USB-mikrofoni
• neljä erillistä kapselia
• neljä eri käyttömoodia: puhe/keskustelu/laulu/musiikki
• plus immersiivinen moodi
• kuulokeliitäntä, 3,5 mm TRS
• mikrofonissa USB-C-liitin
• mukana kaapeli USB-C / USB-A
• hinta 159 €
Lisätiedot: Nordic Audio Distribution Suomi
Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 4/2023. Vastaavantyyppisiä, niin lyhyitä kuin pitempiäkin, käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.
Jos pidät näitä juttuja hyödyllisinä tai viihdyttävinä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.
Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.
Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan.
Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta.