Ääretöntä avaruutta pienestä rasiasta.
Digitaalisista laatuefekteistään tunnettu Strymon on puristanut BigSky -lippulaivakaikunsa Cloud-algoritmin omaksi ja kooltaan valmistajan vakiintunutta linjaa huomattavasti kompaktimmaksi efektipedaaliksi.
Vaikka Cloudburst soveltuukin luomaan soundiin myös pientä tilan tuntua ja napakkaa slapback-viivettä, erityisen kotonaan se on päästessään kajauttelemaan ilmoille mystisistä kammioista kumpuavaa ambient-äänimaailmaa ja syntikkamaisia dronemassoja.
Ääntä ja liikettä
Big Skyn alkuperäistä Cloud-algoritmia ei ole paketoitu sellaisenaan, vaan sitä on viritelty simuloimaan myös aiempaa pienempiä tiloja ja lyhyempiä decay-aikoja. Näiden pariin päästään purnukan vasemmassa ylälaidassa ensimmäisenä vastaan tulevan Decay-potikan alkupäässä.
Samainen säädin vaikuttaa valmistajan mukaan samaan aikaan useampaankin pedaalin sisäiseen parametriin, jotka sitten määrittelevät kaiun luonteen sen hännän pituutta vastaaviksi.
Decayn maltillisimmilla pituuksilla soundiin voikin annostella hieman ilmavuutta perusefektien tavoin. Kello kahdentoista jälkeen päästään sitten käsiksi jo suorastaan massiivisiin ambient-äänimaailmoihin, jotka lisäävät sointiin pisimmillään jopa yli 50 sekunnin mittaisia fraasien kertauksia.
Varta vasten Cloudburstiin on lisätty Ensemble-kytkin, jolla jousisoitin-tyyppisten padien luominen käy milteipä pelkällä sormen tökkäisyllä. Valmistajan mukaan toiminto analysoi jatkuvalla syötöllä 48 eri taajuuskaistaa ja luo lennosta keinotekoisen, alkuperäisen signaalin ylle asettuvan yläsävelikön.
Käytännössä tämä tuntuu soitossa niin, että kaiku reagoi iskujen voimakkuuteen luoden signaalin ympärillä polveilevasti muljuvan äänimaton.
Ylempää rekisteriä voidaan muokata kytkimen MP- (Mezzo Piano) ja Forte -asetuksilla. Ensin mainittu lisää soundiin kimaltelevaa ilmavuutta jälkimmäisen kietoessa signaalin ympärille pitkään soivien jousien hunnun.
Soundin saakin upotettua erittäin pehmeästi poreilevaan pilviharsoon napsauttamalla Ensemblen Forte-asentoon ja ruuvaamalla Decaytä ja Mixiä kireämmälle. Mix-säädön skaala kulkee täysin kuivasta kokonaan efektoituun signaaliin, 50/50-sekoitussuhteen löytyessä kello kolmen paikkeilta.
Tone-potikalla kaiun häntiä voi muokata tummemmiksi tai nostaa ne kirkkaampina lähemmäs pintaa. Säädin toimii myös Dry Signal Moden valitsimena.
Tähän toimeen se muuntuu, kun pedaalia käynnistettäessä pidetään jalkakytkintä pohjassa vähintään kahden sekunnin ajan. Ledin vilkkuessa kytkin voidaan vapauttaa, jonka jälkeen moodien välillä sukkuloidaan Tone-potikkaa pyörittämällä. Ledin valo kertoo kulloisenkin tilan ja haluttu vaihtoehto valjastetaan käyttöön kytkimen polkaisulla.
Oletusasetuksena toimii Digital Mode, joka mahdollistaa kuivan signaalin poistamisen kokonaan kuuluvista Mix-potikan viimeisellä neljänneksellä.
Analog Mode puolestaan säilyttää kuivan signaalin täysin analogisena ja alkuperäisellä voimakkuudella. Tätä vaihtoehtoa käytettäessä efekti annostellaan tuon kuivan signaalin päälle Mix-potikalla. Kill Dry Mode taasen mykistää analogisen signaalin kokonaan ja Mix-potikka vaikuttaa tällöin ainoastaan efektoidun signaalin voimakkuuteen.
Pre-delay-potikalla säädetään alkuperäisen signaalin ja kaiun alkamisen välisen viiveen pituus. Ominaisuus auttaa erityisesti tuomaan selkeyttä ja erottelemaan kuivaa signaalia sitä ympäröivästä atmosfääristä.
Tervetullut lisä erityisesti kaikkein utuisimmille mättäille eksyttäessä.
Modulation-säätö muistuttaa chorus-efektiä ja lisää ääneen liikkeen tuntua. Potikalla säädetään tehosteen voimallisuutta puolenpäivään asti, siitä eteenpäin lisätään lähinnä modulaation nopeutta. Maksimiasetuksissa päästään käsiksi melkoista haipakkaa pyörivää leslie-kaiutinta muistuttavaan huljutukseen, joka on kelpo efekti jo itsessään.
Istuu moneen lautaan – ja tarkoitukseen
Monikäyttöisyyden nimissä Cloudburstin tulo- ja lähtöliitännät on toteutettu TRS-jakeilla, joiden kautta pedaalia voi käyttää täysin monona, monosta stereoksi muuntavana tai stereofonista signaalia efektoivana laitteena. TRS-jakkien käyttö säästää tilaa verrattuna erillisiin vasemman ja oikean kanavan yksittäisliittimiin, mutta vaatii toimiakseen tavanomaisten instrumenttipiuhojen sijaan poikkeavan kaapeloinnin, jossa asia on huomioitu.
EXP/MIDI-jakin kautta päästään käsiksi 300 valmiiseen presettiin, joista pedaalin monipuolisuus käy jo erittäin selväksi. Esiasetusten hienosäätö ja perusteellisempikin muokkailu onnistuu Windowsilla ja Macilla pyörivällä Strymon Nixie -editorilla.
Cloudburstin kaikki parametrit ovat hallittavissa ulkoisilla ekspressiopedaaleilla. Samoihin tarkoituksiin voidaan käyttää myös jalkakytkimiä, kuten Strymonin omaa MultiSwitch Plussaa. Kyseistä kytkintä voidaan sen sisäisen vipstaakin napsautuksella hyödyntää myös Cloudburstin Freeze- ja Infinite-moodeissa (sama toki luonnistuu myös muilla momentary-toimintaan kykenevillä kytkimillä).
Freeze-moodissa tiettyä osaa kaiusta voidaan pitää soimassa loputtomiin ja soittaa päälle efektoimattomia nuotteja.
Infinite jättää yhtä lailla efektoidun signaalin soimaan, mutta lisää uudetkin sävelet samaan kumuloituvaan kakofoniaan.
Lisäksi tarjolla on vielä Spillover-moodi, jossa efektoitu signaali ”läikkyy yli” kulloisestakin presetistä, kun pedaali ohitetaan – tai vaihdetaan esimerkiksi seuraavaan presettiin, jonka päälle edellinen efekti jatkaa sointiaan.
Spillover-moodi aktivoidaan samoin kuin Infinite/Breeze ja toimintoa hallitaan Mod-potikkaa pyörittämällä. Kellertävä led kertoo moodin olevan pois päältä, purppura päällä. Valinta tallentuu jalkakytkintä polkaisemalla.
Ulkoisten kytkimien avulla pedaali voidaan myös kytkeä päälle ja pois etänä, automatisoida sen säätöjä audiosekvensserissä tai selata presettejä. USBin kautta Cloudburst voidaan puolestaan yhdistää paitsi DAWiin myös aiemmin mainittuun Nixie-editoriin. Myös käyttöjärjestelmän päivitykset hoidetaan USB-liitännän kautta.
Ei suositella hätähousuille
Strymon on huomioinut hyvin erilaisia käyttötapoja sekä efektointitarpeita ja sisällyttänyt Cloudburstiin runsaasti toimintoja niiden toteuttamiseen. Osa toiminnoista on avoimesti näkyvillä, mutta tietyt asiat aukeavat vasta pinnan alle sukellettaessa, kuten edellä on kuvattu.
Ja aina silloin, kun yksi ja sama namikka voi toimittaa useampaa eri tehtävää, vaatii homman ottaminen hyppysiin kärsivällistä systemaattisuutta. Muutoin toiminta näyttää helposti sattumanvaraiselta tai sekavalta.
Perehtyminen rauhassa kannattaa, sillä Cloudburst palkitsee siihen syventyvän tutkimusmatkailijan.
Vaikka pedaalissa ei ole tavanomaisia valmiita kategorioita erityyppisille kaiuille, se tarjoaa käyttöön sangen kattavan ja moni-ilmeisen efektiarsenaalin.
Hillittyjen kaiuttelujen lisäksi se taipuu valtaviin äänivalleihin ja kaikkeen niiden väliltä. Testijakson aikana en henkilökohtaisesti törmännyt tilanteeseen, jossa olisin kaivannut samanaikaiseen käyttöön toista viive- tai kaikupedaalia.
Bonuksena Cloudburst on samaa kokoluokkaa perusmallisen Boss-pedaalin kanssa. Kun liitännätkin on sijoitettu pedaalin yläreunaan, se voidaan asetella samaista sommittelua hyödyntävien purnukoiden kanssa kylki kylkeen kiinni ja säästää näin runsaasti arvokasta lautatilaa.
Strymon Cloudburst
Ambient-kaikupedaali
• 300 presettiä
• JFET-etuaste
• Spillover-moodi, Kill-dry-toiminto, Infinite- ja Breeze-moodit
• säätimet: Decay, Mix, Pre-Delay, Tone, Mod
• kytkimet: Ensemble, mono/stereo, bypass
• valittavissa true/buffered bypass
• liitännät: TRS-tulo, TRS-lähtö, TRS EXP/MIDI, USB
• täysi MIDI-yhtensopivuus
• käyttövirta: 9V DC (ei virtalähdettä mukana), minimivirrantarve 250 m
• valmistettu Yhdysvalloissa
• hinta: 319 €
Lisätiedot: Custom Sounds
Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 4/2023. Vastaavantyyppisiä, niin lyhyitä kuin pitempiäkin, käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.
Jos pidät näitä juttuja hyödyllisinä tai viihdyttävinä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.
Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.
Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan.
Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta.