Trad.Attack on virolainen koonpano, joka aiemmilla pitkäsoitoillaan on käyttänyt musiikkinsa inspiraationa kansanmusiikillisia arkistoäänitteitä. Trad.Attack on monesti rakentanut biisinsä näiden arkistoäänitteiden ympärille ottaen tempon sekä tahti- ja sävellajit arkistoäänitteiltä.
Myös laulujen sanoitukset ovat saattaneet olla suoraan virolaisesta kansanmusiikkiperinteestä, juuri siitä kappaleesta, mikä kokoonpanoa on inspiroinut oman musiikin tekemiseen.
Uusimmalla, viidennellä, levyllään Bring It On Trad.Attack on yhteyttänyt mielenkiintoisella tavalla virolaista kansanmusiikkiperinnettä monenlaisiin musaperinteisiin.
Aiempiin verrattuna mukana on uusia instrumentteja, ja bändi on myös lähtenyt rohkeasti tekemään yhteistyötä muusikoiden kanssa eri puolilta maailmaa. Mukana muiden muassa kuoro Georgiasta, kanadalainen folk-pop -bändi The Easti Pointers, Yemen Blues -bändin perustajajäsen ja israelilaissyntyinen muusikko Ravid Kahalani.
Ja vaihtelevuutta tosiaan on. Levyn kakkoseksi sijoitetun Keeran rumpukomppi on kuin jostain vauhdikkaasta drum`n’bass -biisistä nopeine ja kimurantteine iskutuksineen. Seuraava kappale, Pidu Lõpped, hyödyntää puhemaista laulua, vinksahtanutta marssikomppia ja nasaalin terävähkönä soivaa puhallinsoitinta, joka tuo mieleen säkkipillin tai peräti baskimaan kansanmusiikkperinteessä tunnetun albokan.
Maka puolestaan voisi soundillisesti olla hidas tunnelmapala vaikka joltain George Michael -vainaalta. Yllättävän twistin biisin tosin tuovat viron kieli ja laulumelodian kansanmusiikinomaisuus.
Ann läts aita puolestaan lähtee heti arkistoäänitteellä, jossa naisääni laulaa selkeää ja aika yksinkertaista säveltä. Biisi kuitenkin lähtee heti laukalle konemaisiin soundi- ja biittimaailmoihin.
Biisissä Ella kuullaan 1980-luvun hittibiisit mieleen tuovia iskeviä kitara-, urku- ja synasoundeja. Tämäkin kappale jää mieleen rullaamaan, ja jälleen viron kielen värittämänä hauskansympaattisena hittinä.
Itselleni ehkäpä sitkeimmäksi korvamadoksi jäänyt biisi on Liugu-laugu. Siinä lauletaan viroksi, mutta myös englanniksi. Kappaleen voisi kuvitella kuulevansa vaikka joltain popradiokanavalta parhaimpaan kuunteluaikaan. Levyllä on toki muitakin ”poppishitti”-tyylisiä biisejä.
Bring It On on ideoiltaan ja sovituksiltaan kaiken kaikkiaan mielenkiintoinen levy. Äänitettä on myös helppo lähestyä, koska biisien rakenteet noudattavat meille tuttuja,”länsimaisille” popmusiikkityyleille ominaisia latuja: on aloituksia (intro), säkeistöjä, kertosäkeitä, soolo-osia ja lopukkeita (outro) mahdollisine pienine välikkeineen (bridge) ja tehostedroppeineen.
Soundillisesti koko levy on selkeä ja toimiva. Mikään soundi ei mitenkään erityisesti herätä kihelmöivää nautintoa, mutta toisaalta mikään ei häiritsekään. Varsinainen musiikillinen sisältö ja idea kantavat levyä erinomaisesti.
Levy on julkaistu vinyylinä, kasettina ja CD:nä sekä striimattavana ja ladattavana (esim. mp3 ja FLAC) diginä Bandcampin kautta.
Trad.Attack ”Bring It On” (oma julkaisu, 2023)