Joulukuussa 41-vuotiaana kuollut Alexi Laiho ja tammikuussa 70-vuotiaana menehtynyt Pave Maijanen olivat molemmat musiikillisia esikuvia, joiden vaikutus omaan ikäluokkaan ja nuorempiin soittajapolviin on valtava.
Virtuoosimainen soittimen hallinta nosti Laihon maailman metallikitaristien arvostetuimpaan joukkoon, eikä myöskään hänen työtään säveltäjänä voi sivuuttaa. Harva suomalaismuusikko on luotsannut yhtyeensä yhtä laajaan kansainväliseen menestykseen.
Huippumusikaalinen Maijanen puolestaan soitti uransa varrella kotimaisissa kärkikokoonpanoissa useita eri instrumentteja, lauloi, sävelsi ja sanoitti, työskenteli tuottajana… Ammatillinen ura kantoi yli viiden vuosikymmenen ja sen hedelmistä suuri yleisö nauttii tallenteiden kautta vielä mestarin mentyäkin.
Kiitos teille.
•••
Elämme kaikin puolin ajatuksia kuohuttavia aikoja. Mökkihöperyys uhkaa iskeä kuuliaiseen etä-eristäytyjään, olipa kyse puolittain vapaaehtoisesta järjestelystä tai siitä että toimeentulon hankkiminen omalla ammattityöllä on yksinkertaisesti kielletty.
Itsessään perusteet ovat järkeenkäypiä, mutta monen mielestä ja monelle kohtuuttoman raskaita kohdata. Usean eri viranomaisen vastuulle jakautuneen sääntelyn suuntaviivat sekä perusteet ovat osin ristiriitaisia ja epäreilun tuntuisia.
Korona yllätti maailman heikosti valmistautuneena ja toimivia ratkaisuja on jouduttu hakemaan kiireessä. Yhteiskunnan tasolla on selviydytty melko hyvin, mutta yksittäisten alojen, yritysten ja ihmisyksilöiden kohdalla surullisilta kohtaloilta ei olla vältytty ja valitettavasti niitä todennäköisesti tulee vielä lisää.
Toivoa ei silti sopisi heittää menemään, eikä nyt paljastuneita epäkohtia saa jättää pandemian hellittäessä ratkaisematta. On korjattava tulevaisuutta, koska menneisyyttä emme pysty muuttamaan ja nykyisyyteen ehdimme vaikuttaa vain hipaisun verran.
Korjausliikettä kaipaisi myös suhtautuminen tallennettuun musiikkiin, jota jopa musiikin tekijät itse tuntuvat usein pitävän ”vain käyntikorttina”. Pandemian aikana tämä ajatus on näyttänyt nurjan puolensa, kun keikoille ei voikaan lähteä ja opetustyötäkin on rajoitettu. Levymyynnistä tai studiosessioista ei ole merkittäväksi menetysten paikkaajaksi.
Tallenteita kyllä kuunnellaan, mutta latauspalveluiden korvauslogiikka on vinossa. Kun kaikki tuotot kerätään yhteen isoon kasaan, josta korvauksia jaetaan sitten striimausmäärien mukaisina osuuksina, jää marginaali nuolemaan näppejään. Tarvittaisiin korvamerkitty maksujen jyvitys, jossa tiettyä artistia kuuntelevan maksu ohjautuisi juuri kyseiselle artistille eikä striimien kuninkaille ja kuningattarille.
Jo tämänkin epäkohdan vuoksi kotimaisten etujärjestöjen – Gramexin ja Teoston – merkitys kasvaa entisestään. Yksittäisen soittajan, sanoittajan tai säveltäjän on yhä hankalampaa taistella markkina-mekanismeja vastaan, mutta maailmanlaajuista yhteistyötä keskenään tekevillä tekijänoikeusjärjestöillä on vielä sentään jonkinlaiset mahdollisuudet vaikuttaa korvauksiin. Joiden toteutumista ne myös pystyvät valvomaan ja tilittämään rahat tekijöille asianmukaisesti.
Järjestön voima on jäsenistössä ja sen määrässä. Suosittelen tutustumaan sekä Teostoon että Gramexiin lähemmin, olipa musiikki rakas harrastus tai peräti ammatti.
Lukuterveisin,
Lauri Paloposki,
päätoimittaja
Riffiä myyvät Lehtipisteet sekä luonnollisestikin hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Voit tilata lehden itsellesi edullisesti myös esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.
Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.